Tuesday, 20 November 2012

Roti Canai


Assalamualaikum wbt semua.
Syukur Alhamdulillah bertemu lagi kita di en3 kali ini.Dah sarapan ke?Kalau belum jom kita makan roti canai sama2.Datang kerajinan nak buat roti canai sendiri,selalunya beli aje....kih3.Tebar atas dulang besar....eh bukan tebar main tarik aje doh bagi nipis.Sis buat roti canai ni ikut resepi Joayee,dengan 4 cawan tepung ni dapat lebih kurang 10 biji.
Kepada penggemar roti canai,kalau teringin nak buat roti canai sendiri bolehlah cuba resepi ni.
Selamat mencuba.



Roti Canai 
Oleh:Norzie hany
Sumber:Joayee@MyR

Bahan-bahannya:
  • 550 gm tepung gandum(sis guna 4 cawan tepung gandum)
  • 250 gm air (sis guna 1 cawan air)
  • 1 egg-50gm
  • 3 Tbsp susu pekat manis-60gm
  • 1 tsp garam-6gm
  • 1 tsp butter/margerin-15gm
*1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli


Cara-caranya:
  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh,rehatkan doh selama 10min
  4. uli lagi selama 5min
  5. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  6. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  7. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
  8. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
  9. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

7 ulasan:

Saya Disini said...

sedpnye...

Kakzakie said...

kakak paling tak pandai buat roti canai Norzie.

Mayang ABDUL RAZAK said...

wah roti canai wat sendiri... nak amik resepi ekk...

JaSSNaNi said...

pagi ni saya breakfast roti canai.. sebijik je.. rasa cam tak cukup pulak.. hihihihi..

aTieYusof Family said...

suka makan roti canai cecah kuah kari :)...

Kasih Salina said...

tu dia bestnya roti canai..tapi nak membuatnya perlu kesabaran juga yer..

Nafira usof said...

pandainye!!! kagum lah ngan bakat memasak akak~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...