Wednesday, 14 November 2012

Nasi Ayam Goreng

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Syukur Alhamdulillah,bertemu lagu kita di alam maya ni....semoga semuanya sihat2 belaka hendaknya.
Kalau ada baki nasi ayam memang sis suka sangat buat nasi ayam goreng,resepi sendiri dan ikut bahan2 yang ada kat dapur aje.Inilah dia nasi ayam goreng untuk sarapan keluarga kami pagi ni.


Nasi Ayam Goreng
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 3 cawan nasi ayam
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 biji bawang merah-hiris
  • 2 ulas bawang putih-hiris
  • Isi ayam-potong kecil
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap lemak manis
  • 1/2 batang carrot-sagat/hiris nipis memanjang
  • 2 sudu makan kacang peas
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan hirisan ayam dan biar sebentar hingga ayam berwarna kekuningan.
  3. Masukkan cili kisar, kacau hingga naik minyak.Masukkan sedikit air jika perlu.
  4. Masukkan telur kacau rata dan seterusnya carrot,kacang peas,sos tiram,kicap dan kacau lagi.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan nasi dan gaul dengan semua bahan2 tadi.Kacau selalu diatas api.
  7. Angkat dan hidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

9 ulasan:

JaSSNaNi said...

alhamdullillah.. makan nasi goreng ya pagi ni.. tadi nani sapan roti canai sekeping.. anak2 plak asben gorengkan telo and tinggalkan sup daging & ikan cencaru sumbat utk makan diorang hari ni.. sblm mama&abah balik keje petang nanti.. :) syukur...

QueeN TerataI said...

lapar plak rasa perut ni bila tgk nasi goreng ayam ni... dah la pagi ni cuma sarapan roti jer... ;)

Nafira usof said...

tak pernah rasa lagi resipi nih.. boleh try nanti~

Marsita yahya said...

emm, sedap nya...lapar dah rasa

Aishah Jahirah said...

wah nasi ayam goreng...sedap ni jadi menu lunch.

Bicara Kak Noor said...

salam Norzie
mesti kena kretif kan akak pun selalu buat nasi lemak goreng haaa kita yg nak makan kan terpulang ikut citarasa sendiri yg penting jgn membazir ya tak??

Amie said...

Nasi goreng ni yang penting ada nasinya... lepas tu gunalah apa saja bahan yang ada di dapur ye Norzie......

Rohah said...

suka kak...kita suke sangat mamam nasi goreng

lisa_sadry said...

Lama dh cari resipi ni, nostalgia zaman stay hostel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...