Monday, 30 September 2013

Siakap Masak Pedas


Siakap Masak Pedas

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap-belah dan bersihkan.
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Garam,serbuk perasa dan gula-secukup rasa
Bahan tumis:
  • 15-20 biji cili padi-hiris
  • 1 biji bawang besar-hiris nipis
  • 6 ulas bawang putih-ketuk dan hiris halus
  • 2 batang serai-hiris
  • 3 helai daun limau purut-hiris
Cara-cara:
  1. Lumur ikan dengan tepung jagung dan goreng hingga garing.
  2. Angkat, letak di dalam pinggan dan ketepikan.
  3. Panaskan 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan tumis.
  4. Bila sudah wangi masukkan cili kisar,sos tiram dan cili sos kacau hingga naik bau.
  5. Masukkan 1/2 cawan air,garam,serbuk perasa dan gula.
  6. Bila kuah sedikit pekat,angkat dan tuang di atas ikan tadi.    

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 28 August 2013

Tat Nenas Gebu





Tart Nenas Gebu

bahan2 pastri 
  • 4 oz butter- 115 gram
  •  4oz minyak sapi- 115 gram 
  • 1 biji telur gred B 
  • 1 lb tepung gandum-450 gram
  • sedikit garam 
  • air sejuk
Cara:-
  1. Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
  2. Masukkan butter dan minyak sapi
  3. Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  5. Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
  6. Guna acuan seperti gambar di bawah.
  7. Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
  8. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
  9. Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.

Akak biasa buat
  • 10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
  • 3 kampit gula
  • sedikit pewarna kuning
Cara
  1. kacau nenas dan gula
  2. Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
  3. Kacau hingga kering dgn api yang perlahan


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 29 July 2013

Biskut Suji Kristal



Biskut Suji Kristal
Oleh:Norzie hany
Sumber: Buku Festive Cookies Chef Asma 2007

Bahan A (diayak bersama) 
  • 250gm tepung gandum 
  • 1 sudu teh serbuk penaik 
  • 1 sudu teh baking soda 
Bahan B 
  • 125gm gula aising 
  • 1/8 sudu teh garam 
  • 100gm badam kisar (panggang terlebih dahulu) 
  • 1/2 sudu teh esen vanilla 
  • 200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)
Pewarna: 
  • Pewarna pink, hijau dan kuning 
Hiasan: 
  • Gula kaster 
Cara-caranya:- 
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali pewarna. Pukul perlahan sehingga menjadi doh 
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan tiga jenis pewarna secukupnya. 
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10gm setiap doh. 
4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar. 
5. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit. 
6. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kastor.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 11 July 2013

Biskut Sarang Semut

 Salam Ramadhan kepada semua rakan2 dan pengunjung blog SNH.Semoga bulan yang mulia ini menjadi saat bermakna untuk kita mendekatkan diri kepada yang Maha Esa.
Sebenarnya banyak perkara yang nak sis kongsikan bersama tapi apakan daya masa tidak mengizinkan.
Kepada sesiapa yang suka makan kuih sarang semut,raya ni bolehlah cuba buat sendiri.

Biskut Sarang Semut

 Bahan 

250 gm butter 
100 gm gula halus 
350 gm tepung gandum.....] 
100 gm tepung jagung.......] di ayak 
1 biji kuning telur 
1 s/teh esen vanilla
Pewarna kuning telur(saya tambah)

hiasan 
Sedikit coklat rice 
sedikit manik gula kecil(warna-warni) 
secukupnya paper-cup kecil 

Cara 
1. Pukul kembang butter dan gula. 
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 
3. Masukkan tepung dan gaul rata. 
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit). 
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 7 June 2013

Biskut Mazola



  • Biskut Mazola
  • Bahan-bahan( +- 100 keping )
  • 1 cawan rata gula icing(130g) @ jika guna gula halus kurangkan 2 sudu makan(110g)
  • 2 1/2 cawan tepung gandum(250g)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking powder
  • *semua bahan di atas diayak bersama.
  • 1 cawan membukit kacang tanah kisar.(disangrai, dibuang kulit, dikisar baru disukat)
  • minyak mazola @ minyak jagung secukupnya
  • lebihan kacang tanah sangrai td & kuning telur utk sapu.

Cara-cara:
  1. campur rata kacang tanah kisar(akk suka kisar agak kasar skit, spaya krupkrap) bersama bahan2 yg diayak td.
  2. uli bahan2 tadi bersama minyak mazola hingga menjadi 1 doh yg lembut dan bleh diterap.
  3. gelek doh antara 2 plastik, terap dgn acuan yg digemari(celup dlm tepung acuan sbelum menerap spaya lekang). susun dlm dulang bersapu majerin dan letakkan 1/2 biji kacang tanah yg dah disangrai td.
  4. sapu kuning telur atas biskut termasuklah sang kacang tu.. bakar dlm oven yg tlah dipanaskan terlebih dahulu. suhu 150c, +- 30 atau hingga masak mengikut kebiasaan oven msing2.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 26 May 2013

Popia Nestum Horlicks

Popia Nestum Horlicks
Sumber:HaSue

Bahan2:
  • 2 bungkus popia
  • 1/2 cawan nestum*
  • 1/2 cawan gula pasir*
  • 1/3 cawan horlicks*
  • 2 sudu makan tepung gandum+sedikit air,jadi paste)-untuk melekat popia
  • minyak secukupnya(dlm 3 cawan) untuk menggoreng
Cara:
  1. Pisahkan kulit popia satu persatu
  2. Gulungkan dan 'gam'kan hujungnya dengan paste tepung.
  3. Setelah semua selesai digulung,gunting dalam 1 inci
  4. Goreng sehingga bertukar warna kekuningan,angkat dan toskan
  5. Kisar bersama bahan2 * menggunakan pengisar bahan kering
  6. Gaul bersama bahan 4 bersama bahan kisar semasa masih suam.
  7. Sejukkan sepenuhna sebelum disimpan di dalam balang dan boleh dinikmati bila2 masa..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 24 May 2013

Biskut Suji


Biskut Suji
Oleh:Norzie hany

Bahan.bahan:
  • 500gm minyak sapi
  • 400gm gula aising-kalau tak suka manis boleh kurangkan.
  • 800-900gm tepung gandum/secukupnya
  • 2 sudu teh baking powder
  • Ceri potong-hiasan
Cara:
  1. Cairkan minyak sapi diatas api perlahan-sejukkan.
  2. Tepung ayak bersama baking powder.
  3. Masukkan gula kedalam minyak sapi dan kacau hingga gula hancur.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit,gaul hingga menjadi doh.Kalau adunan masih lembik tambah tepung gandum.
  5. Ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat2 dan hias ceri potong di atasnya.
  6. Bakar selama 20 minit dengan suhu 150c(mengikut kepanasan oven masing2)hingga masak. 


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 11 May 2013

Biskut Kelapa




Biskut Kelapa
Sumber:DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 tin (400 GRAM) tepung jagung Brown & Polson*
  • 230 gram tepung gandum*
  • 1 camca teh penuh baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 1 1/4 cawan kelapa kering, dikisar halus
  • 2 biji telur gred A
  • 200 gram gula aising
  • 1 1/2 camca teh esen vanilla (mat guna butter vanilla)
  • Mentega secukupnya (anggaran 400 gram, mat guna SCS)
  • Ceri merah, potong kecil untuk hiasan
  • Kelapa kering secukupnya untuk salut biskut
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung yang telah diayak dengan kelapa kering yang dikisar halus, gaul rata. Putar telur dan gula aising hingga berkrim. Masukkan esen vanilla, putar rata. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung + kelapa kering kisar tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi teksture seakan2 serbuk roti.
  2. Dengan kelajuan perlahan juga, sudukan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga mendapat doh yang lembut dan lembap, kemungkinan besar mentega tidak akan habis digunakan. Matikan mixer, gaul rata adunan dengan spatula dan tutup doh dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan. 
  3. Ambil adunan tadi anggaran 1 camca teh, bulat2kan. Kemudian letak 1 bahagian ceri yang telah didadu, golekkan dalam kelapa kering hingga bersalut. Susun dalam dulang pembakar dan tekan sedikit...sedikit sahaja, jangan kuat2 nanti leper. Buat hingga siap.
  4. Bakar pada suhu 170C selama 20 minit hingga masak dan bahagian bawah biskut nampak perang.  Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...
CATATAN MAT GEBU :- Anda boleh buat 1/2 dari resipi diatas. Kalau tak nak gentel, anda juga boleh canai dan terap seperti biskut biasa. Selain tepung jagung B&P macam mat guna tu, anda boleh juga ganti dengan tepung jagung biasa. Satu lagi, kenapa letak ceri dulu, baru salut dengan kelapa?..Kerana kalau salut dengan kelapa dulu, lepas tu letak ceri, besar kemungkinan ceri akan tertanggal, tak melekat. Ok tu saja... Selamat mencuba!!..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 26 April 2013

Croissant

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Rindunya kat korang semua khasnya rakan2 blogger yang di sayangi....maaflah memang terlalu sibuk dan tak sempat dah nak berkunjung ke blog kalian seperti selalu.Apapun terima kasih kepada semua follower dan pengunjung kerana masih sudi singgah di blog SNH.
Hari ni sis nak berkongsi resepi croissant yang sis belajar di KKMT tempoh hari.Agak sukar juga nak buat croissant bertanduk ni,proses mencanai dan melipat doh ni memerlukan masa yang agak lama juga. Terima kasih kepada Pn Raja Norhafizah sebagai tenaga pengajar,memang bersungguh betul ketika mengajar kami,mujur pulak cuma 5 orang saja.Ilmu yang sedikit ini,sis kongsikan di sini semoga sedikit sebanyak boleh di jadikan panduan kepada sesiapa yang berminat ingin mencuba.




Croissant

Bahan-bahan:
  • 1 kg tepung roti/high protein flour
  • 100 gm gula
  • 10 gm garam
  • 50 gm susu tepung
  • 20 gm yis
  • 50 gm mentega
  • 10 gm bread improver
  • 1 biji telur
  • 500 ml air sejuk(untuk merangupkan)
  • 400 gm butter croissant
Cara-cara:
1.Satukan tepung,gula,susu tepung,yis ,bread improver dan gaul rata selama 3 minit.
2.Kemudian masukkan garam dan seterusnya telur,air dan akhir sekali masukkan air.
3.Uli adunan hingga menjadi doh dan lakukan ujian elastic(cara lebih kurang sama macam buat roti).
4.Apabila doh telah siap:-
  • Canai doh dan leperkan.
  • Letakkan butter croissant di tengah-tengah doh tadi.
  • Lipat dan canai sekali lagi.
  • Buat single folder/double folder dan masukkan dalam peti ais untuk di sejukkan selama 20 minit.
  • Keluarkan dari peti ais dan ulang langkah di atas selama 3x.
  • Canai doh menjadi nipis(tidak terlalu tebal dan terlalu nipis).
  • Potong segi tiga untuk membuat croissant.Gulung seperti tanduk dan rehatkan 30 minit(hingga mengembang) .
  • Sapukan telur yang di pukul dengan susu cair di atasnya. 

5.Bakar pada suhu 160c selama 20 minit atau hingga masak.
6.Bila dah siap bolehlah di belah tengah dan masukkan tuna atau inti kesukaan masing2.

*Untuk membuat danish letakkan filling sebelum di bakar.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 10 April 2013

WW-Kuih Makmur




Kuih Makmur
Oleh:Norzie hany

Bahan A:
  • 100gm mentega lembut
  • 50gm minyak sapi
  • 250gm tepung gandum-sangai 
  • Pewarna hijau-jika suka
Bahan B(inti):
  • 200gm kacang tanah
  • 40gm gula halus
Bahan C(salut):
  • Gula aising
Cara-cara:
  1. Goreng kacang tanah tanpa minyak(sangai)hingga garing.Buang kulit dan kisar/tumbuk halus.Gaul dengan gula dan ketepikan.
  2. Satukan mentega bersama minyak sapi dan pewarna hijau dalam mangkuk adunan,kacau dengan senduk kayu hingga sebati.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh.sekiranya adunan masih lembik tambah lagi tepung.
  4. Ambil sedikit doh leperkan masukkan inti dan bentukkan bujur sepit diatasnya seperti daun.  
  5. Bakar dengan suhu 170c(mengikut kepanasan suhu oven masing2)hingga masak.
  6. Bila sejuk,salut dengan gula aising(bahanC)  

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 8 April 2013

Red Velvet Cake



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Hari ni sis nak berkongsi resepi kek red velvet yang sis belajar semalam di KKMT.Sebelum ni pernah sekali sis cuba buat kek ni mengikut resepi rakan blogger(sorry ye....tak ingat dah blog mane) dan resepinya pun sikit lebih kurang sama kot.Terima kasih kepada Nurul Hidayah selaku tenaga pengajar yang banyak memberi tunjuk ajar dalam proses membuat kek red velvet ni.Sis mohon share resepinya di sini untuk rujukkan dimasa akan datang dan rakan2 yang lain.


Red Velvet Cake
Oleh:Norzie hany

Bahan A-Untuk di ayak bersama
  • 250gm tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tsp cocoa powder
*Tepung gandum dan baking powder boleh juga di gantikan dengan tepung naik sendiri.

Bahan B:
  • 240 ml susu cair
  • 1 tsp cuka
  • 2 tbsp pewarna merah
*Campurkan susu cair dan cuka biarkan sebati bersama selama 10 minit kemudian baru masukkan pewarna merah.Kacau rata dan ketepikan.

Bahan C:
  • 113 gm butter
  • 300 gm gula kastor
  • 2 biji telur (gred A/B)
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan D:
  • 1 tsp cuka
  • 1 tsp soda bicarbonate
Topping-Cream cheese frosting.
  • 200gm cream cheese Philadelphia
  • 200 gm butter
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1/4 cawan gula aising-ayak
*Boleh tambah sedikit perasa lemon jika suka-untuk mengurangkan bau cheese. 

Cara-cara:
  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan juga esen vanilla.Putar lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan susu(bahan B).Semasa proses ini masukkan tepung dahulu dan berakhir dengan tepung juga.Putar lagi hingga sebati.
  4. Campurkan cuka dan soda bicarbonat(bahan D)biarkan hingga buih hilang dan baru masukkan dalam adunan dan kacau sebati menggunakan senduk kayu.
  5. Masukkan dalam loyang yang telah di lenser dan bakar dalam suhu 180c selama 45 atau hingga masak.Suhu mengikut kepanasan oven masing2.
Untuk topping:
  1. Putar cream cheese dan butter hingga kembang dan masukkan gula asing sedikit demi sedikit dan putar lagi.Masukkan esen vanilla atau perasa lemon jika suka.
  2. Bila kek telah sejuk bolehlah diletakkan cream cheese frosting di atasnya.
  3. Selamat mencuba.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 19 March 2013

Kek Lapis Asam Manis

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Kek lapis asam manis ni sis buat baru2 ni,dah tak ingat pulak harinya....maklumlah sibuk sangat sejak akhir2 ni,tu yang tak dapat nak update blog hari2.Buat masa ni tak dapatlah sis nak blogwalking seperti dulu2,tak sempat sangat2 huhuhu.Apapun ribuan terima kasih kepada semua penggunjung blog SNH yang masih sudi singgah di sini.  

 Sedap kek ni,terima kasih kepada penyumbang resepi kek ni.


Kek Lapis Asam Manis
Sumber:Buku resepi asas kek lapis

Bahan-bahan:
  • 450gm mentega
  • 10 biji telur gred A
  • 180gm gula halus/kastor
  • 10gm ovelette
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 375gm susu pekat
  • 160gm tepung hong kong
  • Asam manis/haw flakes
  • Pewarna hijau,merah dan kuning
Cara-cara:
  1. Masukkan mentega kedalam mangkuk adunan dan pukul sebentar.
  2. Kemudian masukkan esen vanilla,pukul hingga kembang.
  3. Masukkan gula dan ovellete ke dalam adunan dan terus putar.
  4. Seterusnya masukkan telur satu persatu ke dalam adunan tadi dan putar lagi.
  5. Masukkan susu pekat sedikit demi sedikit kedalam adunan kemudian kacau rata.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau sebati. 
  7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.Warnakan hijau,merah dan kuning.
  8. Masukkan 4 sudu makan adunan hijau kedalam loyang 8x8 yang telah dilenserkan berserta kertas minyak dan bakar dengan api atas dan bawah hingga berwarna keperangan.
  9. Angkat dan tekan permukaan kek dengan penekan agar permukaan kek rata.
  10. Kemudian masukkan adunan merah,ratakan dan bakar guna api atas sahaja hingga keperangan.Angkat buat seperti proses no 9.
  11. Masukkan adunan kuning dan susun kepingan asam manis/haw flakes dipermukaan kek dan bakar hingga keperangan.  
  12. Bakar berselang seli hingga adunan habis.
*Taburkan kepingan asam manis di atas adunan di setiap 3 lapisan. Bakar dengan suhu 180c atau mengikut suhu oven masing2.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 13 March 2013

WW-Ayam Panggang Madu


Ayam Panggang Madu
Sumber:CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 3 keping peha ayam bersaiz besar
  • 1 inci halia*
  • 3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
  • 2 camca besar madu
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1/2 camca besar kicap pekat
  • 1 camca teh lada hitam kisar
  • Beberapa titik minyak bijan
  • Sedikit mentega atau marjerin
  • Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Peha ayam dicuci bersih, tak perlu buang kulitnya. Cucuk2 bahagian isi ayam. Kemudian lap kering dengan kitchen paper towel. Letak dalam satu bekas.
  2. Masukkan bahan tumbuk halus, madu, kicap pekat, sos tiram, lada hitam kisar dan minyak bijan. Gaul rata terutama dibahagian antara kulit dan isi ayam. Tambah garam secukup rasa, kemudian perap 1 - 2 jam (nak sedap perap semalaman dalam peti sejuk).
  3. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser bekas pembakar dengan sedikit mentega atau marjerin. Letak ayam yang diperap tadi. Bakar selama 40 minit atau hingga masak. Sementara itu baki bahan2 pemerap dipanaskan sedikit hingga pekat dan guna untuk menyapu pada ayam setiap kali dibalik2kan.
CATATAN MAT GEBU :- Mat bakar guna kuali ajaib dan lebihan bahan perap yang mat panaskan hingga pekat, dan tambah sedikit madu. Kacau rata dan guna untuk menyapu pada permukaan ayam. Lumur juga sedikit mentega atau marjerin pada ayam sebelum dibakar..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 12 March 2013

Kek Lapis Alwani


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni sis nak berkongsi resepi kek lapis alwani,tidak berapa sukar buat kek ni cuma 3 lapisan aje.Rasanya memang sedap dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak.Terima kasih kepada Dayang kerana sudi berkongsi resepi kek lapis alwani ni dan sis mohon share di blog ni sebagai rujukkan sendiri dan teman2 yang lain.
Selamat mencuba.




Kek Lapis Alwani

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/3 cawan horlicks (original)
  • 5 biji telur A
  • 1/2 cawan gula halus
  • 200 gm marjerin / mentega
  • 1/3 cawan susu pekat manis
  • 1/3 cawan kismis hitam
  • 1 sdt esen vanilla
  • pewarna oren, merah dan hijau
Cara-cara :

  1. Sediakan pengukus. Panaskan airnya. Sediakan loyang berukuran 6 inci. Lengserkan dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Gaulkan kismis bersama sedikit tepung (1 sudu makan). Ketepikan.
  3. Ayak tepung bersama horlicks di dlm satu bekas yang agak besar. Ketepikan seketika.
  4. Pukul marjerin dgn gula sehingga kembang dan putih.
  5. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar.
  6. Masukkan susu pekat dan putar lagi
  7. Masukkan tepung dan putar hingga sebati.
  8. Masukkan esen vanilla. Ratakan.
  9. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Warnakan merah, hijau dan oren.
  10. Tuangkan adunan merah ke dlm loyang terlebih dahulu, dan taburkan kismis di atasnya. Kemudian, tutuplah loyang dgn kertas foil atau plastik. Kukus selama 7 minit.
  11. Ulangi langkah 10 utk lapisan hijau. Kukus selama 15 minit.
  12. Akhir sekali tuangkan lapisan oren dan taburkan kismis. Kukus lama sikit (kira2 1 jam) atau sehingga ia masak.
***kek ni saiz kecil, gandakan bahan2nya jika nak buat yang saiz besar.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 11 March 2013

Buku Resepi Variasi Kek Lapis

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 
Hobi tuan blog memang suka sangat beli majalah,novel dan buku-buku resepi.Sejak tahun 2005 lagi dah start beli majalah mingguan wanita,kalau nak tahu dah satu almari penuh dengan majalah ni....mana taknya sebulan 4 kali keluaran.Setiap kali beli majalah ni helaian yang mula2 sis buka ialah bahagian resepi.Minat memasak membuatkan sis rajin beli majalah/buku2 berkaitan resepi seperti majalah rasa,nona dan banyak lagi.
Terus pada tajuk en3....Sudah dua bulan lepas beli buku resepi ni,harganya taklah mahal sangat cuma Sem.Malaysia Rm19.90 dan Sabah/Sarawak Rm22.90.Buku resepi variasi kek lapis hasil karya Noraini Zakaria ni memang sangat menarik.Setiap resepi kek lapis yang disediakan disertakan sekali langkah demi langkah cara membuatnya dan sangat sesuai kepada mereka yang baru hendak belajar membuat kek lapis.
Di en3 akan datang sis akan sertakan info menarik yang terdapat dalam buku variasi kek lapis ni untuk rujukkan kita semua.Kepada yang berminat nak membuat pelbagai jenis,corak,warna dan lapisan yang lebih menarik untuk kek lapis anda....jom dapatkan buku ini pasaran dengan segera.  



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 9 March 2013

Kari Ayam Klasik Dengan Telur


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Kari ayam klasik dengan telur....sedap dimakan dengan nasi putih atau nasi minyak.Sesuai juga dicicah dengan lempeng,roti canai atau roti jala.Terima kasih kepada CMG kerana sudi berkongsi resepi yang enak ini dan sis mohon share di blog ni sebagai rujukkan sendiri dan rakan2 yang lain.


Kari Ayam Klasik Dengan Telur
Sumber:CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 500 gram ayam, kerat ikut suka (mat guna ayam kampung yang muda), cuci bersih dan toskan
  • 3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap 1, rendam
  • 1 batang lobak merah, dipotong berbaji, rendam
  • 5 biji telur rebus, dikupas kulitnya
  • 2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna rempah Baba's, atau rempah pilihan anda)
  • 1 camca besar penuh rempah kurma (jenama Baba's )
  • 2 camca besar cili kisar
  • 1 keping asam gelugor
  • Air secukupnya
  • 300 ml pati santan
  • 1 camca besar minyak sapi
  • Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 3 biji buah keras, hiris
  • 1 batang serai, hiris
  • 1 inci kunyit hidup
BAHAN TUMIS :-)
  • 3 biji bawang merah, hiris
  • 1 ulas bawang putih, hiris
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari dan rempah kurma, kacau rata hingga sebati, jika perlu tambah sedikit air. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi. Biar minyak sapi cari. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah rempah + bahan kisar tadi. Masak dengan api kecil hingga rempah garing dan naik minyak, kacau selalu.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayan kecut. Tuang air secukupnya, kacau dan masak hingga ayam 1/2 empuk. Tambah kentang dan lobak merah (toskan). Masak hingga kentang hampir empuk. Tambah asam gelugor, telur rebus dan pati santan. Kacau.
  3. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan hingga kentang dan lobak merah empuk. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan lauk2 lain..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 6 March 2013

WW-Biskut Buah Kana


Biskut Buah Kana

Bahan-bahan :
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1/2 cawang tepung jagung
  • 1/2 cawan marjerin / mentega
  • 1/2 sk serbuk penaik / baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanilla - optional
  • 1/2 cawan gula kastor (dikisar halus) - jika menggunakan gula aising, lebihkan sedikit sukatannya.
  • jem secukupnya
Cara-cara :
  1. Tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard dan serbuk penaik diayak  bersama.
  2. Pukul gula, mentega dan telur hingga sebati. Masukkan vanila, kacau rata.
  3. Masukkan tepung. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya. 
  4. Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan buah kana. Ketukkan acuan dan susunkan biskut ke dalam dulang pembakar yang sudah dilengserkan dgn mentega/marjerin.
  5. Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga masak.
  6. Sapukan jem yg digemari pada biskut dan tutup kemas. 
*** Sapu jem semasa biskut tengah panas supaya ia cepat kering dan melekat dgn sempurna.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...