Monday, 8 April 2013

Red Velvet Cake



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Hari ni sis nak berkongsi resepi kek red velvet yang sis belajar semalam di KKMT.Sebelum ni pernah sekali sis cuba buat kek ni mengikut resepi rakan blogger(sorry ye....tak ingat dah blog mane) dan resepinya pun sikit lebih kurang sama kot.Terima kasih kepada Nurul Hidayah selaku tenaga pengajar yang banyak memberi tunjuk ajar dalam proses membuat kek red velvet ni.Sis mohon share resepinya di sini untuk rujukkan dimasa akan datang dan rakan2 yang lain.


Red Velvet Cake
Oleh:Norzie hany

Bahan A-Untuk di ayak bersama
  • 250gm tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tsp cocoa powder
*Tepung gandum dan baking powder boleh juga di gantikan dengan tepung naik sendiri.

Bahan B:
  • 240 ml susu cair
  • 1 tsp cuka
  • 2 tbsp pewarna merah
*Campurkan susu cair dan cuka biarkan sebati bersama selama 10 minit kemudian baru masukkan pewarna merah.Kacau rata dan ketepikan.

Bahan C:
  • 113 gm butter
  • 300 gm gula kastor
  • 2 biji telur (gred A/B)
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan D:
  • 1 tsp cuka
  • 1 tsp soda bicarbonate
Topping-Cream cheese frosting.
  • 200gm cream cheese Philadelphia
  • 200 gm butter
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1/4 cawan gula aising-ayak
*Boleh tambah sedikit perasa lemon jika suka-untuk mengurangkan bau cheese. 

Cara-cara:
  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan juga esen vanilla.Putar lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan susu(bahan B).Semasa proses ini masukkan tepung dahulu dan berakhir dengan tepung juga.Putar lagi hingga sebati.
  4. Campurkan cuka dan soda bicarbonat(bahan D)biarkan hingga buih hilang dan baru masukkan dalam adunan dan kacau sebati menggunakan senduk kayu.
  5. Masukkan dalam loyang yang telah di lenser dan bakar dalam suhu 180c selama 45 atau hingga masak.Suhu mengikut kepanasan oven masing2.
Untuk topping:
  1. Putar cream cheese dan butter hingga kembang dan masukkan gula asing sedikit demi sedikit dan putar lagi.Masukkan esen vanilla atau perasa lemon jika suka.
  2. Bila kek telah sejuk bolehlah diletakkan cream cheese frosting di atasnya.
  3. Selamat mencuba.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

8 ulasan:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Rohah said...

cumel...teringin jugak nak buat lagi..

Amie said...

RVC memang sedap! Selain rasanya, saya suka warnanya yang merah meroon cantik!

Nafira usof said...

wewww~ sedapnye! tak pernah rasa lagi kek nih.. hehehe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya... tergoda akak Norzie... Bila lah nak buat ni ;-)

Mohd Selim Zainal said...

Alamak sedapnya... tapi sayang mselim3 tak pandai buat kek lah...nak komen pun x tahu nie...

mselim3

pls:boleh ajar mselim3 buat kek nie,,hehehhee

Mohd Selim Zainal said...

Alamak sedapnya... tapi sayang mselim3 tak pandai buat kek lah...nak komen pun x tahu nie...

mselim3

pls:boleh ajar mselim3 buat kek nie,,hehehhee

mama sara nur said...

Assalam sis
wah sedapnye rvc, cantik
dgn cream cheese lglah boommm kan
rajin sisir ambil kelas tp elok kan sb nampk sendiri caranya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...