Friday, 26 April 2013

Croissant

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Rindunya kat korang semua khasnya rakan2 blogger yang di sayangi....maaflah memang terlalu sibuk dan tak sempat dah nak berkunjung ke blog kalian seperti selalu.Apapun terima kasih kepada semua follower dan pengunjung kerana masih sudi singgah di blog SNH.
Hari ni sis nak berkongsi resepi croissant yang sis belajar di KKMT tempoh hari.Agak sukar juga nak buat croissant bertanduk ni,proses mencanai dan melipat doh ni memerlukan masa yang agak lama juga. Terima kasih kepada Pn Raja Norhafizah sebagai tenaga pengajar,memang bersungguh betul ketika mengajar kami,mujur pulak cuma 5 orang saja.Ilmu yang sedikit ini,sis kongsikan di sini semoga sedikit sebanyak boleh di jadikan panduan kepada sesiapa yang berminat ingin mencuba.




Croissant

Bahan-bahan:
  • 1 kg tepung roti/high protein flour
  • 100 gm gula
  • 10 gm garam
  • 50 gm susu tepung
  • 20 gm yis
  • 50 gm mentega
  • 10 gm bread improver
  • 1 biji telur
  • 500 ml air sejuk(untuk merangupkan)
  • 400 gm butter croissant
Cara-cara:
1.Satukan tepung,gula,susu tepung,yis ,bread improver dan gaul rata selama 3 minit.
2.Kemudian masukkan garam dan seterusnya telur,air dan akhir sekali masukkan air.
3.Uli adunan hingga menjadi doh dan lakukan ujian elastic(cara lebih kurang sama macam buat roti).
4.Apabila doh telah siap:-
  • Canai doh dan leperkan.
  • Letakkan butter croissant di tengah-tengah doh tadi.
  • Lipat dan canai sekali lagi.
  • Buat single folder/double folder dan masukkan dalam peti ais untuk di sejukkan selama 20 minit.
  • Keluarkan dari peti ais dan ulang langkah di atas selama 3x.
  • Canai doh menjadi nipis(tidak terlalu tebal dan terlalu nipis).
  • Potong segi tiga untuk membuat croissant.Gulung seperti tanduk dan rehatkan 30 minit(hingga mengembang) .
  • Sapukan telur yang di pukul dengan susu cair di atasnya. 

5.Bakar pada suhu 160c selama 20 minit atau hingga masak.
6.Bila dah siap bolehlah di belah tengah dan masukkan tuna atau inti kesukaan masing2.

*Untuk membuat danish letakkan filling sebelum di bakar.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

9 ulasan:

Nurzakiah Hanum said...

:)

Nafira usof said...

waahhh.. kagum~
zura memang suka makan roti.. cumanye zura pandai beli jer.. ahaks~

Miss Zahirah said...

alahai... cute je croissant dia.. hihihi

myda_ahmad said...

dulu ada simpan resepi benda alah nie,skrg nie ntah kemana menghilang....

norzila said...

wahhh letak tuna sedap ni kan kak..

mama sara nur said...

assalam sis
rindu jg pd sis, sibuk kan skrg ni
macam2 agenda nk kena buat
ohhh sedapnya rasa butter tu buatnya enak kan
tq sis for sharing

Jemarisuri said...

comei je sis cam syg plak nk mkn...hihi

eita said...

pandai nyer akak buat...

Nieda ramly said...

terima kasih berkongsi resepi. suka sgt. nanti boleh cuba..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...