Wednesday, 10 April 2013

WW-Kuih Makmur




Kuih Makmur
Oleh:Norzie hany

Bahan A:
  • 100gm mentega lembut
  • 50gm minyak sapi
  • 250gm tepung gandum-sangai 
  • Pewarna hijau-jika suka
Bahan B(inti):
  • 200gm kacang tanah
  • 40gm gula halus
Bahan C(salut):
  • Gula aising
Cara-cara:
  1. Goreng kacang tanah tanpa minyak(sangai)hingga garing.Buang kulit dan kisar/tumbuk halus.Gaul dengan gula dan ketepikan.
  2. Satukan mentega bersama minyak sapi dan pewarna hijau dalam mangkuk adunan,kacau dengan senduk kayu hingga sebati.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh.sekiranya adunan masih lembik tambah lagi tepung.
  4. Ambil sedikit doh leperkan masukkan inti dan bentukkan bujur sepit diatasnya seperti daun.  
  5. Bakar dengan suhu 170c(mengikut kepanasan suhu oven masing2)hingga masak.
  6. Bila sejuk,salut dengan gula aising(bahanC)  

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

12 ulasan:

Norhaizan hakim said...

kuih feberet saya ni tapi nak buat malas!!

ANNA MARIANA said...

nice sharing ^__^

maria firdz said...

Ank sy suka...tp x pndai n x smpt nk buat... Tq sharing ..leh try next time...

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

JaSSNaNi said...

mcm dah nak raya je.. ada gambar biskut.. tapi tak per.. :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya... akak suka biskut makmur... yummy

Nafira usof said...

sedapnyeeee.. macam nak raya jer kan~

Sue Bee said...

selalu buat biskut ni tapi tak berinti..

Rohah said...

Menarik

mama sara nur said...

sedapnya , kalau sy makan x berenti kuih ni he heee sukerrr sgt

norzila said...

teringat zila masa arwah atuk ada selalu tlg nenek kepit kuih makmur ni..

Lesung Batu said...

lamanya tak tgk kuih ni..nostalgia betul..tingat arwah tok..masa dia ada selalu buat ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...