Sunday, 23 November 2014

Gulai Nangka Tumis Darat



Gulai Nangka Tumis Darat
Sumber:Chef Liza
Bahan:
  • 500 gm nangka muda yg kecil
  • 200 gm ikan talang kering
  • 3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
  • 2 cawan air
  • 3 s/b rempah lemak atau kari ikan
  • 1 labu bawang besar
  • garam
Rempah Tumis [hiriskan]
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 tangkai daun kari
  • 1/2 s/k halba
  • 1/2 s/k jintan manis
Cara-cara:
  1.  Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
  2. Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
  3. Masakkan sehingga mendidih.
  4. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
  5. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
  6. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
  7. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 19 November 2014

Ikan Siakap Panggilan Pulau




Ikan Siakap Panggilan Pulau
Sumber:Datin Lulu
Bahan-bahan 
  • 1 ekor ikan siakap-cuci, toskan dan kelar2kan permukaannya
  • 1 sudu serbuk kunyit +1 sudu kecil garam-utk goreng ikan
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 biji tomato - dadu kasar
  • garam cukup rasa @ 1 sudu kecil kiub maggi cukup rasa
  • 1/2 cawan air panas
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar cili kisar
  • minyak secukupnya
Bahan hiris dan tumis 
  • 1 labu bwg besar
  • 4 biji bwg merah
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 2 btg serai - di ketuk
  • 1 btg kulit kayu manis
Cara-cara 
  1. Ikan yg siap di gaul dngn garam dan serbuk kunyit, hendaklah di goreng sehingga sedikit garing. Ketepikan.
  2. Tinggalkan 1/4 cawan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar, biar sedikit garing.
  3. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis - gaul sebati di ikuti 1/2 cawan air panas.
  4. Sesuaikan rasa garamnya @ masukkn maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkn tomato - kecilkn api. Biar kuah mereneh perlahan-lahan hingga tomato layu, tutup api.
  5. Curahkn kuah@sos ke atas ikan, dah siap,bolehlah di hidangkn panas2

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 17 November 2014

Biskut Badam Rangup


Assalamualaikum semua.
En3 tertunggak...buat time raya tempohari,lama dah tapi baru hari ni sempat siarkan.biskut fav ni,sebelum ni pun sis ada buat,en3 nya di SINI
Biskut ni sedap dan rangup,raya tahun depan sesiapa yang berminat boleh la cuba.


Biskut Badam Rangup
Oleh:Norzie hany
Sumber:CMG

BAHAN-BAHANNYA :
  • 150 g mentega
  • 100 g gula aising
  • 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 100 g tepung gandum*
  • 100 g tepung kastard*
  • 75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
  • 50 g serbuk badam
  • 50 g tepung gandum (extra)
UNTUK HIASAN:
  • 1 kuning telur
  • Badam cincang secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
  2. Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. (Biar kan sekejap adunan...)
  3. Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 16 November 2014

Apam Kampung @ Apam Tepung Gandum



Apam Kampung @ Apam Tepung Gandum
Sumber:Mariana Zainal FB

Bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air
  • 3/4 cawan gula
  • 1 st yis (instant yis atau mauripan)
  • Secubit garam
  • Pewarna
  • Kelapa + garam-gaul
Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan-bahan kecuali kelapa dan gaul sebati.
  2. Perap hingga adunan kembang
  3. Didihkan air kukusan dan sapu minyak pada acuan atau loyang
  4. Kukus lebih kurang 10-15 minit hingga masak.
  5. Biar sejuk baru keluarkan dari acuan.
  6. Hidangkan dengan kelapa parut yang di campur sedikit garam.
*Tutup tudung pengukus dengan kain-mengelakkan air jatuh pada apam
*Kelapa yang di gaul garam-kukus sebentar,elak cepat basi
*Untuk mencantikkan apam yang di potong gunalah benang

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 15 November 2014

Ayam Masak Padang

Ayam Masak Padang

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka)
  • 300 ml santan (boleh tambah atau kurang)
  • 100 ml susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 keping asam gelugur
Bahan-bahan kisar :
  • 6 tangkai cili merah (dibuang biji)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • sedikit kunyit hidup
  • 10 biji cili api
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
  2. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
  3. Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
  4. Hidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 14 November 2014

Ayam Kicap Halia




Ayam Kicap Halia
Sumber:Dayangjack 

Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil2, digaul dgn garam serta kunyit dan digoreng hingga masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1-2 sudu makan cili kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan kicap manis
 Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga terbit bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
  2. Kemudian masukkan ayam, asam gelugur dan kicap manis. Gaul2kan. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu. Boleh juga dicampurkan dgn hirisan bawang besar, cili merah dsb. 
  3. Hidangkan panas2.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 12 November 2014

Donut Gebu




Donut Gebu
Sumber:Cikgu Musainah Yusof

Bahan-bahan:
  • 1 kg tepung high protein
  • 30 gm yis-sis guna instant yis
  • 20 gm bread improver
  • 100 gm gula castor
  • 10 gm garam
  • 4 biji telur
  • 40 gm susu tepung
  • 150 gm mentega
  • 400 gm air biasa
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mixer , curahkan air perlahan-lahan dan putar guna sped .
  2. Bila bahan-bahan sudah bercampur, masukkan mentega dan tukar pada sped 2.
  3. Bila adunan sudah membulat tukar kepada sped 3 dan putar hingga doh nampak licin.
  4. Keluarkan adunan dan rehat selama 1/2 jam.
  5. Canai dan terap dengan acuan donut.
  6. Susun di atas dulang yang telah di sapu dengan minyak.Bila doh dah naik bolehlah di goreng hingga kekuninga
*Hiasan-boleh di salut dengan gula atau letak coklat yang telah di double boild.









Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 11 November 2014

Daging Masak Hitam Chef Ismail



Daging Masak Hitam Chef Ismail
Resepi:Chef Ismail

Bahan-bahan:
  • 100 ml minyak masak
  • 3 labu bawang besar ~ dikupas dan di hiris
  • 500 gm daging batang pinang ~ di potong dadu atau ikut citarasa
  • 2 batang cili merah ~ di belah 2
  • 2 batang cili hijau ~ di belah 2
* jika tak ada daging batang pinang guna daging biasa pun boleh. Tapi daging perlu di rebus terlebih dahulu hingga empuk.
* jika tak nak guna daging boleh juga guna ayam, kambing, itik atau lain2 yang dirasakan sesuai
* jika suka pedas boleh letak cili padi

Bahan Kisar Halus
  • 2 tangkai daun kari
  • 8 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 2 sudu besar pes cili kering * Boleh juga ambil 10 - 15 tangkai cili kering, potong, rendam lembut dan kisar sekali dalam bahan kisar
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 8 cm kulit kayu manis * yang ni ketuk sikit kalau tak nanti blender rosak
Sos
  • 4 sudu besar kicap pekat 
  • 125 ml pati santan ~ di perah daripada 1/2 biji kelapa parut * kalau nak guna santan kotak pun boleh 
  • 1 sudu teh asam jawa ~ diramas dalam 50 ml air , ambil air asamnya sahaja
  • Gula dan garam secukup rasa
  • *1 kiub daging
 *Kalau tak ada kicap pekat boleh campurkan kicap manis dan kicap masin, tapi lebihkan kicap manis berbanding kicap masin. Lepas tu kena hati-hati di dalam penggunaan gula dan garam. Jika rasanya dah ok tak payah letak gula dan garam lagi

Cara Penyediannya:
  1. Pijarkan minyak dalam kuali
  2. Goreng hirisan bawang besar hingga garing dan kuning keemasan. 
  3. Angkat, toskan minyaknya dan ketepikan
  4. Dengan lebihan minyak yang sama, tumiskan bahan-bahan yang di kisar halus tadi, sehingga harum 
  5. Masukkan daging dan balik-balikkan atas api sederhana hingga daging empuk
  6. Tambahkan bahan-bahan sos dan kiub daging
  7. Kacau rata sehingga kuahnya pekat
  8. Perasakan dengan garam dan gula
  9. Masukkan cili merah , hijau dan bawang besar goreng tadi
  10. Kacau hingga cili layur
  11. Sedia di hidangkan

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 9 November 2014

Ayam Masak Serai



Ayam Masak Serai

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
  • 6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
  • 2 keping asam gelugor
  • Garam dan kunyit-untuk lumur ayam
  • Garam,serbuk perasa dan gula-secukup rasa 
Bahan untuk di kisar:
  • 6 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • sebesar ibujari halia
  • 20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus
Caranya:
  1. Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak.Angkat ayam dan toskan minyaknya.
  2. Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan serai dan goreng lagi.Perasakan dengan garam,serbuk perasa dan sedikit gula.
  3. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
  4. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
  5. Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 7 November 2014

Nona Manis


Nona Manis
Resepi asal milik:Warisan mama
Rujukan:Hesti's

Bahan A
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan santan ita guna santan KARA ~ campur air sikit jadikan 1 cawan
  • 1 cawan tepung gandum
  1. Pukul telur hingga kembang.
  2. Masukkan telur dalam blender sahaja dan putar
  3. Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
  4. Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
  5. Bila dah siap ketepikan

Bahan B

  • 1/2 cawan santan pekat ~ ita guna KARA
  • 1/2 cawan air pandan ~ ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau apple
  • sedikit emalco pandan (optional)
  1. Ambil  5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
  2. Satukan air pandan dan santan.Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
  3. Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil.Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat

* Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B

Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.

Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

Bahan C
  • 1 cawan santan pekat ~ ita guna 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar gula ~ yang ni ita tak letak
  • 1/2 sudu teh garam

  1. Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
  2. Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )
  3. Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
  4. Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
  5. Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
  6. Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
  7. Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
  8. Susun dalam kukusan.Kukus selama 7 ~ 10 minit
  9. Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan.Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.

*resepi ni 1/2 adunan dari resepi asal.

*1/2 bahagian ini dapat anggaran 25 ketul jika guna acuan lompang yang kecil.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 4 November 2014

Asam Pedas Ikan Berhalba



Asam Pedas Ikan Berhalba
Bahan-bahanya:
  • 4 potong ikan -terpulang nak guna ikan apa,sis guna ikan siakap
  • 4 biji kacang bendi
  • 1 biji buah tomato-belah 4(kalau suka)
  • Asam jawa + air (lebih kurang 650 ml)
  • 4 helai daun limau purut-carik
  • Garam dan serbuk perasa jika suka
  • Minyak-utk menumis
Bahan kisar
  • 25 tangkai cili kering-rebus dulu
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm kunyit hidup
  • Sedikit belacan
Bahan tumis:
  • 2 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 batang serai-ketuk
  • 1 sudu kecil halba
Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis.Guna api perlahan sebab halba mudah hangus,tumis hingga bawang layu dan terbit bau.
  2. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga pecah minyak/rempah garing. 
  3. Masukkan air asam jawa dan daun limau purut biar hingga kuah mendidih.
  4. Masukkan ikan serta kacang bendi.Apabila ikan telah masak perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  5. Akhir sekali masukkan buah tomato,sekejap aje dan bolehlah diangkat dan hidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 2 November 2014

KARI IKAN INDIAN STYLE




KARI IKAN INDIAN STYLE
Resepi Oleh : Sara

Bahan-bahan:-
  • 2 ekor ikan ~ ikan ni terpulanglah nak ikan apa,sis guna ikan bawal hitam
  • 1 labu bawang besar ~ di hiris
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan BABAS
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh halba
  • 1 cawan air asam jawa
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
Bahan Kisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inc halia
  • 1 inc kunyit hidup
  • 5 tangkai cili kering
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam periuk atau kuali
  2. Tumiskan jintan manis dahulu hingga harum
  3. Kemudian masukkan halba dan tumis lagi. Kita kena tumis dahulu jintan manis baru tumis halba kerana halba cepat hangus. Masa tumis senantiasa kacau dan perhatikan supaya ia tidak hangus menjadikan kari kita pahit.
  4. Kemudian masukkan bawang hiris dan daun kari.Tumis hingga harum dan bawang garing.
  5. Bila dah garing masukkan bahan kisar,Masak lagi hingga garing dan terbit minyak.
  6. Kemudian masukkan cili kisar, kalau tak nak guna cili kisar boleh guna cili serbuk. Cili ni terpulang pada kita nak pedas atau tidak, kalau suka kari yang pedas boleh lebihkan cili.Masak hingga cili benar-benar garing.
  7. Kemudian masukkan rempah kari ikan.Masak lagi hingga garing, jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
  8. Bahan-bahan ni kena masak hingga betul-betul garing supaya bila kita makan tak ada lagi rasa rempah atau hapak cili.Bila semua dah betul-betul garing baru masukkan air asam jawa.
  9. Kari ikan kena rasa masam sikit , jadi air asam ni bubuh lebih sikit.Kemudian tambahkan air.Biarkan ia merenih sebentar.
  10. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  11. Biarkan kuah ni mendidih baru kita masukkan ikan. Kalau nak tukar pada udang atau ketam pun boleh.Bila ikan dah empuk barulah kita masukkan bendi jika suka.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 31 October 2014

Cucur Kembong Manis

Cucur Kembong Manis
Sumber:Fb Mai Zura

Bahan-bahan:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air panas-yang betul2 panas
  • 1/2 cawan susu pekat
  • Secubit garam
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
  1. Gaul semua bahan-bahan dengan senduk kayu,kalau dah kurang panas boleh gunakan tangan.
  2. Adunan akan menjadi seperti doh(macam buat kuih keria) dan melekat di tangan
  3. Masa nak goreng,celup sedikit tangan dalam air.kepal adunan bagi bulat2 dan goreng hingga kekuningan. 
*Masa dalam kuali bila nampak kuih boleh di terbalikkan,selalulah kacau kuih ni(kaup balik guna sudip)nanti kuih akan cantik bulatnya.   

Selamat Mencuba

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 28 October 2014

Biskut Samperit

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.
Biskut samperit yang sedap dan cair di mulut.Buat untuk raya haji baru-baru ni.Terima kasih kepada rakan2 yang sudi order dari sis. Terima kasih juga kepada penyumbang resepi Azlita Masam Manis kerana sudi berkongsi  resepi biskut samperit yang enak ni.Kepada yang berminat bolehlah mencuba biskut yang sedap dan bahan2nya pun tak banyak. 




BISKUT SEMPERIT
  • 250 gm butter
  • 150 gm gula icing
  • 1 biji kuning telur 
  • 250 gm tepung red rose-sis guna tepung gandum
  • 150 gm tepung kastard 
  • 30 gm tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • manik gula sebagai hiasan
  • Sedikit pewarna kuning-sis tambah
Cara-cara:
  1. Ayakkan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan
  2. Pukul butter dan gula hingga sebati.
  3. Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna
  4. Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari
  5. Panaskan oven pada suhu 170C,Sedialan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter
  6. Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang.Buat dalam 2.5 cm panjang 
  7. Hiaskan dengan manik gula,Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit
  8. Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 26 October 2014

Tempe Goreng Rangup

Assalamualaikum kepada semua pengunjung blog SNH...masih ada ke yang sudi singgah sebab blog ni dah lama tak bersiaran.Terus pada tajuk...kepada peminat tempe jom la cuba menu ringkas yang sesuai sangat untuk minum petang.Tempe goreng ni sedap di cicah dengan sambal kicap.Resepi sambal kicap di SINI.
Selamat Mencuba.
Tempe Goreng Rangup

Bahan-bahan:

  • 5-6 keping tempe-sis guna yang balut dlm daun pisang
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 biji telur
  • 2 sudu ketumbar-tumbuk halus
  • 1 sudu  jintan manis-tumbuk halus
  • 1 sudu jintan putih-tumbuk halus
  • 1 sudu kecil serbuk cili-boleh tambah klu suka pedas
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam dan serbuk perasa-secukup rasa
  • Air-secukupnya
  • Minyak-utk mengoreng

Cara-cara:

  1. Potong tempe-ikut citarasa masing-masing.
  2. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk kecuali air.
  3. Curahkan sedikit air dan kacau hingga sebati,jangan terlalu cair,batter seperti adunan untuk goreng pisang
  4. Panaskan minyak dan ambil sedikit minyak panas dan masukkan kedalam adunan tepung tadi dan kacau rata.
  5. Celup tempe kedalam tepung dan goreng hingga kekuningan.
  6. Hidangkan dengan sambal kicap.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...