Monday, 25 June 2012

Kek Buah


Assalamualaikum dan terima kasih kepada semua rakan2 yang sudi singgah di dapur ini.
Inilah kek buah yang sis buat petang tadi tapi lepas buka puasa baru dapat merasa.Kurang buah sebab dalam simpanan cuma ada 100gm mixed fruits...kalau dapat masukkan 500gm seperti dalam resepi pastinya lebih enak.Resepi dari blog babybatriesyia.Terima kasih banyak2 ye kerana sudi berkongsi resepi ini dan sis mohon panjangkan di blog ni sebagai panduan sendiri dan rakan2 yang lain.


Kek Buah
Bahan-bahannya:
Bahan A
2 cawan tepung gandum- sis guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan mentega
1 cawan gula perang
3 biji telur
500gm mixed fruit
1 sudu esen kek buah.

Cara membuatnya:
1)Gaul mixed fruits dengan 3 sudu tepung gandum(guna dari bahan A)
2) Pukul mentega dengan gula perang hingga putih.
3)Masukkan telur sebiji demi sebiji.
4)Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat dan gaul sebati menggunakan senduk kayu atau spatula.
5)Masukkan mixed fruit dan esen buah dan kacau cepat2 biar sebati.
6)Masukkan kedalam loyang yang telah di glis dan bakar dalam suhu 160c selama 1jam/hingga masak.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

29 ulasan:

Bicara Kak Noor said...

wah ada kek buah lah kat sini boleh lah minta sepotong belum kenyang lagi ni heeeeee

Qasey Honey said...

sedapnye tgk kek buah tu...nk spotong dua jugak blehhh..

MulutPayau said...

wahhh..sedapnya kek buah....

nuha ahmad said...

tenkiuu sis..
memg nak cari resepi kek yang mudah..hihi

luv uuu ^^

haz said...

sedapnyee~ >.<

Cheq Sue said...

senang je resepi ni...selalu kalau kek buah terkumpul semua kat bawah. nanti senang nak cuba lah

IntaNBerliaN said...

rajinnya akak buat kek... tp mmg kek ni sedap pun ;-)

Trah Zain said...

waa kek buah. time kecik mak suka wat kek ni, rindu la plak nk mkn,,huhu

Ros said...

Assalamualaikum Norzie,

Rajinnya Norzie ni....kak Ros pun memang suka kek buah ni ada macam2 kat dalam tu kan Norzie he.he.he..sedapppp..

Ummi Iman said...

Suami suka kek buah. Tp belum pernah buatkan ;) kalau saya mmg suka yg kurang buah :) byk buah manis ;)

Asyifa Mustaffa said...

Salam,
sedapnya kek buah...sy suka gak kek nie...tp dapat kat anak2...habis dikutilnya buah tu dulu...keknya dah x brapa nak...sabar je lah...!

zila norazila said...

salam norzie..kek buah mmg sedap..x pernah rasa jemu makan..:)..biasanya time raya jer jumpa kt umah tue:)

Wanieys said...

kek buah wani krg sikit tp klu kek coklat mmg suka sangat2 la

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Norzie...nampak sedap kek buah tu.Rajin buat kek ya...atie dh lama xbukak oben tu :D

Golden Rose said...

tringinla nak makan sape bleh buatkan utk sha

|| NaFiRaa || said...

sedapnye... saya selalu beli jek..kekeke :)

Cik Fie said...

SEGMEN AKU NAK JADI BLOGGER YANG PALING FAMOUS DI DUNIA . HOPE JOIN SEGMEN BARU NI RAMAI2 K . :)
http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/06/segmen-aku-nak-jadi-blogger-yang-paling.html

Salmiza said...

Mak kite sll buat kek buah ni....kdg2 smpi tak termkn dah...hihi

jemarisuri said...

jelesnye js...js puya peberet ni...huhu..
js nk sepotong blh?..^^

9n0L4 said...

sedapnyeeeee. ;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum cayang dah lama tak buat kek buah.. makan pun dah lama tak makan *apa punya ayat daa* nampak cantik aje buah tu... tak berat ke bawah.. i like..:))

quinnie said...

ni kek fav makcik saya...saya tukang buatkan utk dia je..heheheh...dulu2 tak makan kek buah...tapi lepas makan kek g dijual ting2 (india naik motor jual roti tu...) rasa sedap sgt kek ni..hehehhe....sejak tu kalau buat kek ni baru la makan...hehehhe

nn lylyn said...

dah lama xmkn kek =( teringin la rasenye
salam prkenalan kak

Saya Disini said...

sedpnye.

Myra Jay said...

Sedapnya kek buah, Myra suka makan especially kalau moist :)

fieda said...

kak..sedapnya..mcm yg beli kt kedai tu..

Kakzakie said...

Kakak nak cubalah Norzie. Biasa kakak buat kek buah kakak kukus tak pernah bakar. Nak cuba style Norzie pulaklah...

eita said...

terbaik...

kasih Salina said...

sedapnya kek buah ni kak norzie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...