Friday, 8 June 2012

Orange Cup Cake


Assalamualaikum dan salam jumaat kepada semua rakan2 blogger yang sudi bertandang di dapur sis ni.Di hari jumaat yang mulia dan penghulu segala hari ini semoga kita semua diberi kesejahteraan dan dipermudahkan segala urusan.
Hari ni sis nak berkongsi resepi orange cup cake yang enak dan sangat mudah untuk membuatnya.Boleh juga gunakan parutan kulit oren (1biji).Biasanya satu adunan ni dapatlah dalam 33-34 biji(banyakkan)....,bolehlah hulur sikit kat jiran2.
Okay sis sertakan resepinya di bawah...Selamat mencuba ye.

Resepi Orange Cup Cake
Sumber-Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 250 gm mentega
  • 150gm gula castor
  • 250gm telur
  • 250gm tepung naik sendiri
  • 100gm susu pekat
  • 1 sudu teh orange emulco

Cara membuatnya:
1-Pukul mentega dan gula castor hingga kembang
2-Masukkan telur sebiji demi sebiji dan orange emulco,kacau sebati
3-Masukkan susu pekat dan seterusnya masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kaup dan balikkan dengan seduk kayu hingga adunan sebati
4-Tuang bancuhan kedalam acuan kek cawan 2/3 penuh.
Bakar dalam suhu 170c selama 15-20 minit.

Butter Cream

  • 150gm shortening
  • 450gm butter
  • 180gm gula aising-ayak
  • 1 sdu teh esen vanilla.

Cara:


1)Pukul shortening dan butter hingga putih.
2)Masukkan gula aising dan pukul lagi sampai kembang dan gebu.
3)Masukkan esen dan warnakan ikut kesukaan anda.
4)Simpan sekejap di dalam peti ais sebelum deco di atas kek



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

6 ulasan:

Kakzakie said...

Sedapnya norzie... siap ada topping lagi.:)

FnF Simple Life said...

salam...hmmm...nmpk sekata, cantik je naik cc tu...tentu sedap ni

Ummi Iman said...

Cantik je naiknya.. Rajin buat topping ;)

|| NaFiRaa || said...

makan sambil tgk tv sedap nih.. tau2 jek abes~

nn lylyn said...

sedap3 =)
sy dah follow..follow sy blk ek tq =)
http://nlylyn.blogspot.com/

quinnie said...

sedapnya makan kek..saya ni duk kuarkan butter masuk butter dlm peti ais je...hehehheheh..tah bila nak jadik kek tak tau la...kekekek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...