Wednesday, 20 June 2012

Gulai Ketam Dengan Pucuk Ubi.


Assalamualaikum dan selamat tengahari kepada semua rakan2 dan terima kasih kerana sudi singgah di dapur ini.
Syukur Alhamdulillah bertemu lagi kita di en3 kali ini dan semoga semuanya sihat sejahtera hendaknya di samping insan2 tersayang.
Walaupun ketam ni bukan fav sis tapi bila kenangkan anak2 suka makan,bila nampak kat pasar beli la jugak.Kebetulan pucuk ubi pun ada jadi sis masak gulai dengan ketam ni.
Jom kita berkongsi resepinya.

Gulai Ketam Dengan Pucuk Ubi
Resepi: Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1 kilo ketam-di bersihkan
  • 1 ikat pucuk ubi-celur dan potong
  • 2 batang serai- diketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 cawan santan cair
  • 2 cawan santan pekat
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
  • 4 biji cili merah
  • 5 biji bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci halia

Cara memasaknya:
  1. Satukan bahan2 kisar,ketam,pucuk ubi,asam gelugur,serai,dan santan cair kedalam periuk.
  2. Masak diatas api hingga ketam masak dan mendidih.
  3. Masukkan santan pekat garam dan gula.
  4. Setelah masukkan santan masak sekejap sahaja dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

21 ulasan:

Nazayiena said...

Terliur thgari nie tgk gulai ketam nie(mode: tgh b'puasa)

izan mama mia said...

oh!!! tidakkkkk...ketam mmg kesukaan saya..campur pula dgn pucuk ubi...wahhhhhh...mau menangis terliur ni...

Ummi Iman said...

Telan air liur jelah tgk ;) sedapnya ada pucuk ubi :)

ayut said...

penat makan ketam :( hahaha.beres..ad lg koleksi resepi!

IntaNBerliaN said...

ketam ni sedap tp nk mkn tu yg susah :-)

Acik Erna said...

salam norzie..asalkan pucuk ubi campur ngan apa pun tetap sedap kan.

Zie said...

Sukanya ketam lama tak masak... anak2 dah sibuk bertanya.. huk huk

Saya Disini said...

sedpnye

saly@mama-i said...

gulai ketam..pucuk ubi.. mmg sdp.lama betul x merasa..

zila norazila said...

sedap norzie..fav kita nie:)

Wanieys said...

wah sedapnya kak....nyummy...ketam klu isi banyak best la nk makan hehe

|| NaFiRaa || said...

x sanggup rasanye nak tenung sepit udang tuh lama2.. huhuhu

Kunang-Kunang said...

Salam kenal dari kak ani.

Terima kasih singgah blog akak yer.

Yana Shaiful said...

Salam sis..lama dh xmkn ketam..yana suka mkn ketam tp sbb husben alergik dgn ketam kita pun terpksa lah berkorban..xyah mkn ketam jgk..sedihnyaa ^_^

ERYZA said...

Sedapnya ketam tambah pulak pucuk ubi... Memang terliur. Pos la:): kat sini cket:)

Kakzakie said...

Norzie rajin memasak. Ada je masakan baru. Kakak tak pernah masak ketam dgn pucuk ubi. Lain kali kalau kakak nak buat kakak buka aje blog Norzie...

fieda said...

special ni..biasa saya masak ketam jer takder bubuh sayur..akak meh jadi jiran saya la..kan best kalau bulan pose nanti..dapat hidu bau pun jadi la..

eita said...

macam kak fieda jugak selalu masak ketam je..
takde plok nyer nak campur sayur...
..

seyes sedap lah kak

mama sara nur said...

assalam sis
ketammmmm oh sedapnya sis, lapo dah ni bila sis tayang ketam

Rohah said...

dah cukup korum ni, lauk ngan sayur sekali...kreatif adunkan seafood ngan sayur tradisional..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Sedapnyaaa.Dah lama xmasak pucuk ubi..masa dok ngan MIL dulu selalu lar sbb keliling umah byk pokok ubi :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...