Saturday, 23 June 2012

Sukatan dari cawan ke gram/liter

Assalamualaikum dan selamat petang kepada semua rakan2 yang sudi singgah di sini.
Hari ini sis nak berkongsi sedikit info mengenai sukatan dari cawan ke gram/liter. En3 ni lebih kepada untuk menjawab pertanyaan seorang rakan kita ni dan panduan untuk kita semua juga.Ovellete tu warnanya kuning dan boleh didapati di kedai bakery atau supermarket. 


Sukatan untuk bahan-bahan dari cup/cawan ke gram/liter. Sebagai panduan.Info dari sini .



Tepung
1/4 cup = 30gm
1/2 cup = 60gm
1 cup = 125gm
6 3/4 cups = 1kg (1000gm)

Gula atau Mentega
1/4 cup = 60gm
1/2 cup = 125gm
1 cup = 250gm

Cecair
1/4 cup = 50ml
1/2 cup = 125ml
3/4 cup = 180ml
1 cup = 250ml
4 cups (1 quart) = 1 Liter

sukatan cawan ke gram (oz)

1 cup plain flour = 125g ( 4 0z)
1 cup self raising= 125g ( 4 oz)
1 cup castor sugar = 250g ( 80z)
1 cup brown sugar = 185g ( 4 oz)
1 cup icing sugar = 125g ( 4 oz)
1 cup sultana= 125g ( 4 oz)
1 cup coco = 125g ( 4 0z)
1 cup walnut = 125g ( 4 oz)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

14 ulasan:

ciksengeh :D said...

imfo yang sgt berguna ! thanks sis !

~~oOpEt~~ said...

info berguna nh.. ty :)

Bicara Kak Noor said...

thanks Norzie nanti ada problema boleh rujuk kat sini ya..

Yumida said...

nice info sis...
FOLLOWER KE 459

Qasey Honey said...

tq berkongsi info ni..amat berguna...QH mohon utk CnP kt blog yer..tqvm

IntaNBerliaN said...

lenka;li nk buat, sy patut guna panduan ni :-)

Mamasya said...

Salam Norzie. tk kongsi sukatan cwn ni, akkpun suka guna sukatan cwn lagi cepat

Yana Shaiful said...

Salam Sis..mntk izin share yer..senang sikit keje klu pkai cawan..yana males betul klu nak menimbang hihiii

jemarisuri said...

tak sangka ada entry khas utk soalan js tu...^^
apa pun thanks sis atas perkongsian insyaalah dpt la js jadikan panduan time nak berbakery nti...hrp js menjadi berbakery nti..^^

Wanieys said...

wani nak share yer sbb snng sikit pas ni klu nk buat kek ker apa ker :))

Icahbanjarmasin said...

Nice article I like it..salam ukhuwah dari INDONESIA.

eita said...

paling senang sukat pakai cawan..
kalau pakai gram tak berapa nak reti sangat

quinnie said...

bagus la awak letak sukatan ni ..tq

fieda said...

WAH..BAGUS AKAK KONGSI INFO NI..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...