Friday, 22 June 2012

Apam Mekar.


Assalamualaikum dan selamat petang kepada semua rakan2 yang sudi singgah di dapur ini.
Apam mekar yang sis buat untuk minum petang semalam tapi baru hari ini sempat buat entrynya.Bahan2nya mudah dan buatnya pun senang aje.Sis buat setengah adunan saja maklum la,yang nak makan pun cuma 3 orang aje.Banyak juga dapat lebih kurang 30 biji.Resepi ni sis copy dari blog Hanafzuan ,terima kasih ye atas resepi apam mekar yang enak ini.


Apam Mekar
Oleh:Norzie hany
Sumber-Hanahzuan Abadi


bahan-bahannya:
230gm gula castor
2biji telur suhu bilik
1 sudu teh ovelette
satu sudu besar esen vanilla
250gm tepung gandum
1 cawan ais krim soda (air gas)

cara-cara:
pukul telur, gula dan ovelette sampai kembang dan masukkan esen vanilla. pukul sampai adunan jadi warna putih dan berkrim. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit selang seli dengan ais krim soda.

bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak warna

kukus selama 7-10 minit.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

16 ulasan:

Saya Disini said...

cntiknye

Wanieys said...

apam mekar kalau dpt kat qalief memang habis lah....hihihi....dia suka sgt la :))

Azian Elias said...

apam ni dipanggil mekar sure sebab tengak dia tu kan..

Nazayiena said...

Rajinnya buat dan cantik pula rupanya....

QueeN TerataI said...

kalau dah ada kukus boleh la buat ni.. hehehe kukus baru nk beli kak

Qasey Honey said...

alahai comeiiinye apam mekar tu...kalerfull...nk seketuii la..

jemarisuri said...

sis camne warna ovellete tu..js tak kenal...dan kalau gandum dan gula guna sukatan cawan camne ekkk...sbb js buat tak brapa nk gebus...huhu

gerhana luka said...

salam kenal, tergoda dengan apam mekar yang cute ni, ambik resepi ya.

Tihara said...

apam mekar ni org panggil apa yea..blooming, tak ingat la plak..tp comel2 je kan :)

zila norazila said...

apam mekar nie x pernah rasa jemu nk mkn..klu g warung kuih..kuih nie wajib beli x miss...cantik apam tue..:)

eita said...

macam apam eno je..
arwah mak dulu selalu buat...

el said...

senang je buatnye
tp malas la..hahaha
kalo hat coklat tu caner eh

Ummi Iman said...

Menarik. Resepi pun mudah je.

Kunang-Kunang said...

Salam Norzie,

Cantiknya apam tu.

mama sara nur said...

assalam
cantik mekar apam sis, kaler yg sgt menarik

fieda said...

aya pernah buat gak kak..nasib merekah..kalau tak tak mekar la jawabnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...