Wednesday, 6 June 2012

Kek Span Coklat


Assalamualaikum kepada semua rakan2 yang sudi berkunjung di sini.Semoga semuanya sihat sejahtera disamping keluarga tersayang.
Syukur Alhamdulillah kerana di beri peluang bernafas di bumi Allah ini dan dapatlah kita meneruskan bicara di alam maya dan merapatkan silatulrahim sesama kita.
Hari ini sekadar nak berkongsi resepi kek span coklat yang sis buat dua hari lepas.request dari anak daraku sebenarnya.Sekejap aje buat kek ni sebab sis guna tepung kek sponge mix.Boleh di dapati di kedai2 bakery. Abaikan deco yang tak berapa semengah tu.
Jom kita tengok resepinya.


Bahan-bahannya:
250 gm Tepung sponge mix(Perisa coklat)
5 biji telur
60gm air
60gm minyak jagung

Cara membuatnya:
1)Masukkan tepung sponge mix,telur dan air kedalam mangkuk pengadun dan pukul sampai betul2 kembang.
2)Masukkan minyak jagung dan gaul sebati guna senduk kayu,proses ni jangan terlalu lama.
3)Masukkan kedalam loyang bersaiz 9 inci yang telah di alas dengan kertas minyak dan diglis dengan shortening.
4)Bakar dalam suhu 180c selama 30 minit.
Butter Cream
150gm shortening
450gm butter/margerine
180gm gula aising-ayak
1 sdu teh esen vanilla.
Cara:
1)Pukul shortening dan butter hingga putih.
2)Masukkan gula aising dan pukul lagi sampai kembang dan gebu.
3)Masukkan esen dan warnakan ikut kesukaan anda.
4)Simpan sekejap di dalam peti ais sebelum deco di atas kek
Jemput makan semua.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

16 ulasan:

roziahojijie said...

mcm mudah je nak buat kan ? :)

ainnoraini said...

nnpk sedap jer..resepi dah ada tapi nk buat tu tahu la bilanya..

Ummi Iman said...

Rajinnya mendecor :) tu buat lebih menarik dan tertarik. Semua kek coklat saya suka :)

Rulita.park said...

setiap saya buat cake pasti gagal =.= hehhe tapi seperti nya ini mudah,eh bagus banget itu cake nya.. cantik.. pengen hias hias gitu tapi pasti jadinya berantakan haha,coba dulu ah
hehe dapat ilmu masak terbaru :D

Bicara Kak Noor said...

sedapnyaa Norzie akak selalu kalau buat kek jrang mendeco sbb tak sempat buat terus makan je rajinnn nye..

Kakzakie said...

Kalau kakak dapat hias kek macam Norzie memang kakak tak perlu ke kedai kek lagilah. Kakak buat kek tak pernah hias - gondol je...

Nazayiena said...

Pandailah Norzie buat deco2 kek tu....klu birthday anak x pyh beli lg buat sendiri je.

quinnie said...

kira o.k la tu norzie dari saya yg langsung tak pangdai ni..hehheheh

ieda said...

salam norzie
nampak sgt menarik
sure sedap nie
tapi akk lebih preffer vanila or orange
kalau choc nie anak2 tgk jelah huhu
mereka x suke choc ;)

mama sara nur said...

assalam sis
cantik keknya sesuai for besday kek
wat utk sy 12 june nanti ye he he
terigin gak wat kek coklat sponge ni tp lum jumpa resepi yg betul yakin nak try
guna sponge mix tu ok ye sis?

IntaNBerliaN said...

rajinnya akak.. sy xreti pun.. hihii.. tp rsnya, kalu ank2 dh besar n dorg suruh sy wat, saya buat gak kot... xsampai hati xtunaikan hajat ank2 kan.. :-)

ct rahani said...

simple tp cantik keknya..
anak sy suka sgt kek coklat..
tp ibunya nih x rajin nak membuat.. hehe..

|| NaFiRaa || said...

kalo tengok resepi cam senang jek.. Tapi kalo saya buat..belom tentu jadik..hahahahaha

syiela said...

pandainya.. taim besday buat sendiri mesti anak2 sangat hargai.. saya tak pandai wat kek (malas sama sebenarnya)

izan mama mia said...

cantik deco kek tu..........

minat novel gak eks...hehehe..pasni bolehlah kita bertukar2 cerita pasal novel....saya dok cari novel lama 'bicara hati' tu..masih tak dapat..cam best jer tengok kat tv..

Ilhamkreatif said...

Salam sis..rajin mendeco atas kek tu,iza kalau buat kek x sempat nak mendeco,makan terus je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...