Wednesday, 5 December 2012

WW-Donut Coklat


Pernah buat sebelum ni guna resepi di SINI- Donut Topping Coklat/Strawberry



Donut Coklat.
Oleh:Norzie hany
Sumber:Majalah Mingguan Wanita 2009.

Bahan-bahannya:
  • 160 gm tepung gandum
  • 340 gm tepung high protein
  • 1 paket yis segera
  • 60 gm mentega
  • 100 gm telur
  • 15 gm tepung susu
  • 60 gm shortening
  • 1 sudu kecil garam
  • Air sejuk-secukupnya
Cara-cara:
  1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas kedalam mesin pemutar.Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
  2. Uli doh hingga lembut dan elastik.Keluarkan adunan dan perap atau rehatkan hingga adunan naik.
  3. Selepas itu canai adunan dan terap dengan acuan donut.
  4. Biarkan adunan kembang 2 kali ganda.
  5. Goreng hingga donut masak dan kekuningan
  6. Setelah sejuk bolehlah di salut dengan topping coklat dan tabur coklat rice diatasnya.


Topping:

  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar shortening
  • 50 gm coklat rice
Toping:

Cairkan coklat masakkan pilihan anda menggunakan double boiled hingga cair dan masukkan shortening,biarkan suamkan sebentar.

Celup separuh donut kedalam coklat/strawberry dan tabur coklat rice dan sebagainya mengikut kesukaan anda.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

8 ulasan:

Aishah Jahirah said...

coklat....best...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Donut bersalut coklat ni kegemaran anak akak Nabil... jadi nak tengok habis sebijik taruk lah coklat hehehh :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnya donut.. lama betul saya tak buat donut..

p/s: terliur ayam sosha kat bwh tu... sedapkan? anak2 saya pun suka..

Si Matatajam said...

M kalau tengok cekelat camni kompem terlioq tau..hik hik

Hanih Borhan said...

t'ingat Big Apple :p

NMH said...

waa bestnye donut, tapi xpenah buat sendiri selalu tunjuk2 je kat big apple.. =p

kitatauke said...

adehh..byk plak makanan rumah ni...lapo la plak...

fieda said...

adoii..saya makin lapor ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...