Wednesday, 12 December 2012

WW- Chocolate Waffles



Chocolate Waffles - bentuk love.

Chocolate Waffles
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil. baking powder
  • 1/2 tsp. garam
  • 5 sudu. gula
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu segar
  • 2 biji telur-asingkan putih dan kuning
  • 1/4 cawan minyak jagung
  • 1/4 sudu teh vanilla
Cara-cara:
  1. Ayak semua bahan kering bersama-sama .
  2. Pukul putih telur sehingga putih dan gebu, ketepikan.
  3. Pukul kuning telur telur dan gula di dalam mangkuk lain selama 1 minit,kemudian campurkan susu,minyak,vanilla dan masukkan bahan-bahan kering yang di ayak tadi.Kacau sebati
  4. Akhir sekali masukkan putih telur dan gaul rata.
  5. Tuangkan ke dlm waffle maker & tutup sehingga masak (waffle maker ada mcm2 brand, jadi ikut arahan memasak spt tertera dlm manual waffle maker anda). Tips - jgn tuang adunan terlalu sedikit nanti tak nampak pattern ataupun jika terlalu byk adunan, ia akan melempah & bentuk pun kurang menarik.
  6. Hidangkan dgn topping kegemaran anda seperti madu, maple syrup, icrecream atau jem.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

18 ulasan:

mama_saly said...

salam sis.
owh waffler kena buat dlm miker dia..kena beli ni,teringin nk buat sndiri

umiyumi said...

Salam Sis
selamat pagi..

patutla bau wangi semerbak rupanya bau waffle dari rumah ni hehehe.. :)

Anum said...

moning
nampak sedap

ANNA MARIANA said...

wa, kreatifnya... =)

normi nieza said...

sdapnya..:)

Myra Jay said...

Sedapnya Wwafle, dah lama tak makan :)
Kalau letak eskrem lagi best ;D

el said...

bleh try ni
sory zie lambat pos fm tu
sori sgt2 taw taw taw :)

aTieYusof Family said...

Sedap nya..
selalu beli waffle kat Giant..:)

~~zana@pb~~ said...

huhu...sedapnyaaaa, favourite akk ni. Bila la nak ada acuan sendiri:-(

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

enak dimakan begitu saja ni...

shazrina said...

tengok ingredient, dah tau sedap ..ermmmm sedap nye ..singgah makan waffle jap ea ...

Jaa said...

saya suka makan tp tula... wafer maker tu xde la plak...huhu

Nooriah Abdullah said...

makan gitu je pun sodap tapi akak suka mkn dengan peanut butter heee

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedapnyer waffle..lama dh xmakan

syiela said...

sedapnya.. sayang pulak nk makan nampak cantik... takde maker dia nk buat :(

Nafira usof said...

sesuai utk anak2 kan~

Syira Qahira said...

salam,

akak punya waffle ni ranggup x? sebab dah banyak jenis saya cuba semua lembik, saya suka waffle yang ranggup gitu ;)

Norzie hany said...

Wsalam Syira.
Masa panas mmg rangup bila dah sejuk lembik sikit.Akak pun dah cuba byk resepi,kiranya yg ni okay sikit tp masih mencari resepi waffle bila sejuk pun tetap rangup.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...