Sunday, 2 December 2012

Pindang Sri Jengka Ikan Pari


Assalamualaikum wbt semua.
Selamat berhari minggu kepada semua penggunjung blog SNH,semoga semuanya sihat hendaknya di samping keluarga tersayang.
Hari ni sis nak berkongsi masakan kampung yang sangat mudah dan ringkas sekali.Inilah lauk yang selalu sis masak masa bujang2 dulu.Tinggal di rumah sewa bersama rakan2 di Sg Way pada tahun 90an dulu,balik kerja kena masak sendiri,jarang sangat kami makan di luar.
Pindang Sri Jengka Ikan Pari....memang sedap di makan dengan nasi panas2 bersama sambal belacan.
Masakan ni buat sis terimbau kembali kisah silam yang masih dalam ingatan dan pastinya menjadi kenangan indah yang tidak akan di lupakan.Bila dah berkahwin dan beranak pinak ni,memang jarang sekali sis masak pindang ni,selalu ikut tuntutan selera anak2 dan suami aje.
Kalau sape2 yang berminat nak cuba sis sertakan resepinya di sini.



Pindang Sri Jengka Ikan Pari
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 3 keping ikan pari-di bersihkan
  • 2 batang serai-di ketuk
  • 1 batang bunga kantan-belah 2
  • Segengam daun kesum
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 biji kacang bendi
  • 1 biji buah tomato-belah 4
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air-secukupnya
  • Garam & gula@serbuk perasa-secukupnya 
Bahan kisar:
  • 7 biji cili padi
  • 1 biji cili besar
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sm kunyit hidup
  • 1 sm lengkuas
  • 1 sm halia
Cara memasaknya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan air,asam gelugur,serai,ikan,bunga kantan,daun kesum dan kacang bendi.
  3. Bila sudah mendidih perasakan dengan garam dan gula@serbuk perasa.
  4. Akhir sekali masukkan buah tomato dan bila ikan sudah masak bolehlah angkat dan hidangkan.  

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

14 ulasan:

normi nieza said...

leh cuba resepi nie..:)

Tihara said...

as salam

orang jengka ke kak..nice recipe:)

Nurul Faiz Bikers said...

sedapnya... mak saya pon selalu jugak masak pindang ni. memang sedap.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

jom cuba....

Amie said...

Suka sangat makan masakan pindang sebab inilah hasil air tangan bondu masa kecik2 dulu....alahai!

Aishah Jahirah said...

bhn2 dia senang dapat....blh le try buat...

asmah yusof said...

bestnya menu nie....mknn feberet mak asz...

Cik Yaya said...

amboi cedapnyer....boleh cube ni..^_^

zulaikha megat said...

sedap nyer..ndak pulak isi ikan pari tu cicah dgn sambal kicap..tak sedar makan bertambah tambah

umiyumi said...

sedapnya ikan pari :)

Kak yon said...

masuk blog bi rasa lapar pulak.masakan sedap semuanya..

Marsita yahya said...

sedap...i like

izan mama mia said...

suka...

syiela said...

nyum nyum sedapnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...