Tuesday, 11 December 2012

Cucur Badak

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Bukan kata anak2 aje suka makan cucur badak ni,sis pun suka....kalau dah start makan memang tak cukup satu.Bila time cuti sekolah dan anak2 semua berkumpul  rasa bersemangatlah sikit sis nak buat segala jenis kuih kegemaran mereka....biasanya kalau tinggal bertiga rajin dok beli aje kih3. 
Jarang kita tengok cucuq badak ada udangkan....tak pa,kalau tak nak bubuh pun tak kisah.Udang tu saja sis tak buang kepala bukan cemerkap tau.
Kepada sape2 yang nak mencuba sis sertakan resepinya di sini ya.



Cucur Badak
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 600gm ubi keledek-rebus 
  • 2 cawan tepung gandum/secukupnya
  • Udang basah- jika suka
  • Minyak-untuk menggoreng
Bahan inti(kisar) :
  • 1/2 biji kelapa parut - putih
  • 10 biji cili kering-kalau nak pedas boleh tambah
  • 1 inci kunyit hidup
  • 4 sudu besar udang kering
  • 7 biji bawang merah
  • 5 batang serai
  • 1 sudu makan ketumbar biji
  • 1 sudu tehl jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • Sedikit air
  • Garam dan gula-secukup rasa
Untuk buat inti
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan garam dan gula secukupnya,tambahkan sedikit air jika perlu.
  3. Masukkan kelapa parut putih dan gaul hingga inti masak dan garing.
  4. Angkat dan sejukkan.
Cara buat cucur badak:
  1. Lecek ubi keledek yang telah di rebus dan masukkan tepung.Jika masih lembik tambah lagi tepung dan gaul rata adunan hingga menjadi doh.
  2. Ambil sejemput doh dan leperkan.Masukkan inti dan tutup kembali adunan dan letakkan seekor udang di atasnya jika suka.Buat hingga adunan habis.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng hingga warna keperangan.
  4. Angkat dan hidangkan.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

18 ulasan:

Anum said...

sedap buat sarapan

Jaa said...

sedapnya kl dpt mkn pg2 ni... nk bt mls haha

JaSSNaNi said...

sedapnya cucur badak... dah jarang nampak cucur badak yg jual ada udang kat luar tu.. hmmm.. kalau wat sendiri mmg leh letak udang besar... kan..

myfirdz said...

menyelerakan cucuq badak tu.. by the way.. dh follow sini..
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

P.A. said...

unik lak nmpk.....hehe kompom sedappp nie :)

inazamri said...

wah menyelerakan bila tgk cucur badak tu siap dgn udang seekor.

Amie said...

inilah cucur badak yang asli... orang kata dulu2 memang ada udang kat luarnya, tapi sekarang jarang jumpa...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedapnyer kak tgk cucur badak tu tmbah2 ada udang kt luar tu hehe

-meeSUPERGIRL- said...

sedapnyeeee .. tp tp malas nak buat kakakakaka

Perantau Sahara said...

Sedapnyer cucur undang tue..nk try buat gak la..hehe :D

fieda said...

hai akak...rindu kt akak tau..saya baru muncul ni..huhu..lama hilang..sebulan berkampung kak...cucur udang ni feveret saya kak...sodap..

zila norazila said...

aritu dh belek2 keledek..tp x jadi nk beli tgk cam x elok..niat hati nk wt cucur badak..aritu beli x puas makan..he hee sedapnya sis:)

Niswatus Solikah Samik said...

cucur badak dengan udang? baru tau... selama ni makan tanpa udang. wah! nampak menyerelakan! nyam nyam.... :)

Syakira Suhaimi said...

Sedapnya!

Azhafizah Md Nor said...

siap ade topping udang lagi tu..confirmlah sedap!

IntaNBerliaN said...

eh, xpnh jumpa lak cucur badak ada udang...

kak nora said...

bestnyer..masih ada udang tertenggek kat atas tu...sekarang ni jarang dah jumpa orang jual ngn udang kat atas tu, save budget...sedap..sedap..

Myra Jay said...

Makan panas2 memang sedap..

Bukan cucur badak dah ni, cucur udang :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...