Tuesday, 22 May 2012

Donut Topping Coklat/Strawberry


Assalamualaikum dan selamat petang kepada semua rakan2 yang singgah di sini.
Hari ni sis nak tayang gambar donut yang sis belajar di kelas masakkan semalam.Sebelum ni selalu juga buat donut sendiri tapi salut gula aje.Donut ni kalau kita letak topping coklat atau strawberry dan tabur pula badam atau coklat rice mesti menarik minat anak2 untuk makan.Rupanya mudah aje nak buat hiasan donut yang menarik dan satu lagi kalau nak bancuh donut tu guna air yang di campur ais(air sejuk).
Jom kita kongsi resepi donut bertopping coklat/strawberry. 


Resepi Donut.
Oleh:Norzie hany

Bahan A
500gm tepung high protein
5gm tepung kastard
12gm yis
50gm gula castor
5gm garam
10gm susu tepung
1/2 sudu teh bread improver

Bahan B
90gm marjerin

Bahan C
250gm air ais/sejuk

Topping
Coklat masakkan 

Cara membuatnya:-
1)Satukan semua bahan-bahan A dan gaul sebentar.
2)Masukkan bahan B kacau dan gaul hingga sebati dan akhir sekali masukkan air sejuk.
3)Uli doh hingga lembut dan elastik.
4)Timbang doh 40gm.Bulatkan doh dan bentukkan.
5)Perap sehingga doh naik.
6)Goreng dan hiaskan mengikut kesukaan masing2.

Toping:
Cairkan coklat masakkan pilihan anda menggunaka double boiled hingga cair dan suamkan sebentar.
Celup separuh donut kedalam coklat/strawberry dan tabur coklat rice dan sebagainya mengikut kesukaan anda.
    


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

14 ulasan:

Jaa said...

wah, bestnyer dapat belajar camni.. erm, saya pun teringin gak nk pegi kelas masakan sebabnya saya x pandai masak.. apatah lagi nak buat bnda2 camni... tapi tu la, xde masa.. pastu anak saya plak xde org nk jaga...

~ yus ~ said...

Wah! Dah boleh lawan donut Big Apple ni...:)

salam kenal, follow sini juga. Tq singgah blog yus ya..:)

Qasey Honey said...

wah rajinnya dia memdonut...mcm yg beli kt big apple pula rupanya...sgt mnarik..QH nk yg kaler pink tu yer...

izan mama mia said...

cantik donut tuu

Kasih Salina said...

salam kak..wah..bestnya donut2 tu..sy suka mkn donut camni tp nk membuatnya tak pandai ler..nanti blh tgk resepi akak..

Kakzakie said...

Ramai dah org belajar buat coklat/kek/kuih bagai kakak tak pergi-pergi lagi... berbaloi dah tak perlu ke Dunkin donut ke apa kan...

fieda said...

akak boleh jadi gru masakn saya dah ni..

Ummi Iman said...

Kalau rajin semua boleh jadikan? Kenapa air sejuk ya?

IntaNBerliaN said...

alahai kak... comel sungguh donut akak ni... buat sy terliur... ni yg nak kne g kt big apple ni.. hihii

HaSue said...

Baru bkira2 nk mdonut..hihi...kemain cntik donut tuu..bak sketul! :-)

ainnoraini said...

Pandai serba serbi yee...
Kakain ni pandai makan jerr..

Nnpk pun dah tau sedappp..

Rohah said...

rajinnnya buat topping donat mcm2 corak,anak2 saya pantang nampak donut macam ni..

mama sara nur said...

assalam
sedapnye ada donut yg bertoping...yummy
ni anak2 mesti suker

zila 4ever said...

wahhh cantik2 belaka...suka3 kita amik resepi nie jgk..nnt nk try jgk..:)nk yg coklat tue..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...