Assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua.
Kuih lapis ni memang sedap buat sarapan pagi atau minum petang.
Kuih Lapis Yatie
Oleh:Norzie hany
Sumber:Yatie
Bahan-bahan
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan gula
- 5 cawan santan
- 1 sudu kecil garam
- pewarna merah dan perisa rose
Cara Penyediaan
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Masukkan perisa rose dan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
- Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
- Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan lagi adunan merah dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
- Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan.
18 ulasan:
wahhhkuih lapia...may fav..^^ade resepi lagi tuu..leh la buat lepas ni..^^
aduiii..sedapnyeee..tq ats resepinya..bole cuba try test..hehe
wahh..lama betul x makan kuih lapis..terliur pulak..heee :D
cantik lapisannye...sama je ketebalannye..
sedapnye nampak..nk try la
sedapnya kak.. kuih feveret sy nih..
Pink.Hehe.Sy suke kuih ni. :)
sempurna sifat kuih lapis ni...akan menmcuba resipi ni...k
kka, bila masuk sini banyak koleksi kuih2 tradisional, suke..sbb suka makan..
sedap...
tapi jarang sangat makan kuih lapis
Cantik color nya..lama dah tak mkn.
Tengok bhn mcm mudah, cuma leceh part nk lapiskan.
rajin betol akak melapis kuih lapis ni ye..
licin ye kuih lapis akak..menjadi btul ni... :)
Dah lama tak makan kuih lapis ni :D
Berkunjung disini sambil makan kuih lapis.Artikel yang bagus.
Que original seguro que esta riquisimo
un saludo
alahai nak sikit buat breakfast..hihi
Loyang saiz berapa???
Post a Comment