Monday, 3 December 2012

Cucur Nasi Ikan Bilis

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Kalau ada baki nasi cubalah buat cekodok atau cucur nasi ikan bilis ni.Memang sedap dan sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang.
Selamat mencuba. 



Cucur Nasi Ikan Bilis
Oleh:Norzie hany

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)-sis letak daun kucai
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng

Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

12 ulasan:

Acik Erna said...

assalam norzie..acik pernah buiat dan memang sedap

Marsita Yahya said...

Salam Zie, memang selalu gak buat kalau ada nasi lebih supaya tak membazir.

mayangbakingmadness said...

norzie baru aje wat aritu mmg feveret sbb lembut..

Jahirah said...

lain dr lain....xpnh buat,festime tahu ni....

LiNa_Pg said...

Cantiknya..bulat sekata cam bola ping pong jer suma.Kalau sy wat mesti ada bulat, lonjong macam2 size.Sedapkan cucur nasi...

Unknown said...

lama dah tak buat cucur nih

Mrs Nurul said...

goreng pon sodappp

syiela said...

boleh try time cuti hehehhe
thanks

asmahyusof said...

lama x buat...sedapnya...:))

kucing hitam said...

time petang2 takde keja buat sambil minum teh o panas memang sedap ni...=D

Ahmad Sabree said...

nmpk sedap

fieda said...

guna nasi ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...