Friday, 21 September 2012

Kek Zebra



Kek Zebra atau kek belang kuda....janji ada belang2 kira jadilah kek ni ye.Resepi asal kek zebra ni dari Chef Amy Heng (secret recipes book) dan resepi ni sis cnp dari blog kakzu Semanis Gula.Apa pun sedap dan memang tak rugi mencuba.
Kalau sape2 teringin nak buat sendiri....Sis sertakan resepinya di sini ye.




Kek Belang Zebra

Oleh :Norzie hany
Sumber:Chef Amy Heng (secret recipes book)

Bahan bahan A
  • 250 gm telur putih ( dalam petisejuk )
  • 50 ml cold water
  • 170 gm gula castor
  • 1 1/2 tsp ovelette
  • 2 kuning telur
  • 200 gm tepung superfine ~ ayak
  • 3/4 tsp double action baking powder ~ ayak
  • 1 tsp vanilla
Bahan B:
  • 170 gm butter ( cairkan )
  • 2 sudu besar susu pekat
Bahan C
  •  2 sudu besar serbuk koko
Cara membuatnya:
  1. Putar kesemua bahan A hingga kembang dan gebu
  2. Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan
  3. Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko
  4. Sediakan loyang 9 inci dan gris kannya
  5. Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nye.
  6. Bakar pade suhu 180 C selame 50 minit
tips ~ jike kek sudah garing di atas nye tetapi kek masih belom masak  ~ tutup kan bahagian atasnye dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

7 ulasan:

Gya Duniaku said...

salam ceria...
Tu dia.. memang terserlah belangnyer. mesti sedap kan!!!... insyaallah akan dicuba dan disharekan kembali... tak pe kan!!!...heheheh

mama sara nur said...

assalam sis
cantik berbelang-belang tu mestlah yummy kan
resepinya pun lain ehemmm boleh masuk dlm list he he

Che Rosliza Che mat said...

cantik kaler kek...mesti sedap...bilalah saya nak belajar wat kek..

Sofi Na said...

waah ubik juga

Sofi Na said...

waah unik juga.. boleh dicontoh??

fieda said...

menjadi betul akak punya belang zebra tu..

Kasih Salina said...

cantik dan menjadi sungguh kek zebra akak ni..mesti cuba la resepi akak ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...