Tuesday, 4 September 2012

Apam Coklat






Assalamualaikum dan salam lebaran kepada semua follower dan rakan2 yang di sayangi.
Masa jalan2 kat blog Mama Saly semalam terpandang resepi apam coklat yang beliau buat....nampak macam sedap aje,apa lagi terus masuk dalam list. Beliau ambil resepi ni dari My Resepi .


Sis buat satu adunan aje(banyak juga dapat) untuk majlis rumah terbuka adik perempuan yang tinggal setaman pada hari ni.


Makan satu,nak satu lagi...lagi dan lagi....

Apam Colkat
Oleh:Norzie hany
Sumber: My Resepi

Bahan2:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air suam
  • 2 biji telur
  • 4 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh soda bikarbonat  
Cara:-
  1. pukul @ mixer telur dengan gula hingga kembang..
  2. masukkan susu pekat dan esen vanila, masukkan pula tepung gandum yg diayak bersama soda bikarbonat, serbuk koko.. kacau sebati
  3. kemudian masukkan minyak masak serta air suam.... kacau hingga semua betul2 sebati 
  4. masukkan adunan kedalam acuan ..
  5. kukus selama 10- 15 minit..






Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

21 ulasan:

mama aryan said...

penah buat tp mcm tak jadi..

shahdiana said...

sedapnya...boleh try ni...hehehe...selalu buat besar...ni comel je kecik-kecik...

mama_saly said...

salam sis..
betul kata sis,apam coklat ni bila makan satu..nk lagi satu..dan lagi..lagi..best kan.. ehehe..:)

|| NaFiRaa || said...

sedapnyeee... makan panas2..

QueeN TerataI said...

skrg ni kak... tgk makanan pun x lalu.. semua x sedap kat tekak ni kak..

eita said...

sedap makan time2 hujan gini

IntaNBerliaN said...

nampak gebu je apam ni...

Si Matatajam said...

Wah menarik ni..nanti bleh try untuk juadah besday my Khalish...

hainom OKje said...

Wah!!! macam sedap je OKje nak salin resepi eh...

Bulan Syurga Firdausi said...

x pandai buat heee Allah..teringin..

outbound Malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
jujur dalam segala hal tidak akan mengubah duniamu menjadi buruk ,.
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Sedappppnya....Mama saya suka laa tengok blog blog mcm nii , penuh makanan , hahahaxx :) I like thiss :) haha .. *nmpk sngt kaki makan*

Nor Zilla Sensei said...

sedapnye..mcm2 perisa skrg ea apam ni.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam norzie...nampak gebu apam tu..acuan kaca tu pon cantikkk:D

RuMaH TuA said...

Allah...
Sedap...

Neiaa said...

kt rumah takde oven,..kalo stakat kukus2 nih, boleh la try,..yeashh!

berblogwalking, follow sambil komen2

Naz / Nadz COSK said...

Wahhh...mbam..mbamm apam coklat dia... Tomeiii...

Saya Disini said...

comeinye..

Kasih Salina said...

comelnya apam coklat ni..geram tengok..tapi kenapa guna minyak masak ye kak..tak berminyak sangat ker..

fieda said...

ala..comey2 nyer..

Anonymous said...

I just added your web page to my bookmarks. I enjoy reading your posts. Thank you!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...