Saturday, 22 September 2012

Sambal Tumis Sotong Kembang



 Assalamualaikum semua. 
Merahnya nampak sambal sotong kembang ni ye,tapi jangan risau rasanya tak berapa pedas sebab sis biasa beli cili kering yang kurang pedas.Cili kering memang ada 2 jenis....yang pedas dan kurang pedas,cuma cili yang kurang pedas ni ada mahal sikit harganya. 
Pernah makan sambal tumis sotong kembang tak....eh mestilah pernahkan.Sambal sotong ni lagi sedap kalau makan dengan nasi lemak.
Resepinya mudah saja....jomlah cuba.




Sambal Tumis Sotong Kembang
Oleh:Norzie hany 

Bahan-bahannya:
  • 500gm sotong kembang-potong
  • Garam dan gula-secukup rasa
  • Air asam jawa-secukupnya
  • 1 biji bawang besar-hiris bulat2.
  • Minyak-untuk menumis.
Bahan kisar:
  • 20 tangkai cili kering-rebus dulu
  • 10 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sm belacan
Cara memasak:

  1. Sotong di bersihkan dan toskan airnya.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar.
  3. Tumis hingga terbit minyak dan masukkan sotong.
  4. Perasakan dengan air asam jawa,garam dan gula.Kacau dan biarkan seketika.
  5. Setelah sotong masak,masukkan bawang yang dihiris bulat dan biar sebentar.
  6. Angkat dan hidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

5 ulasan:

Tihara said...

sotong kembang fav my abah..dlm ent3 saya ada 2,3 kali updet lauk sotong kembang..tp yg norzie punye ni kaw2 nampak sedepp :)

Che Rosliza Che mat said...

sedapnya...

MALAU said...

uhh sedapnya..ni buatkan jadi lapar pagi2 ni..makan nasik lemak sotong pun best pagi2 ni..

Zie said...

yang tau hanyalh sotong.. tk tau pulak nama dia kembang hehe... sedap... rasanya pernah beli sotong ni 2 kali dan buat sambal...

betul tu sis, cili kering ni kalau tersalah beli pedas tau... selalu beli yg kerang pedas...

fieda said...

pekena dgn nasi lomak yg sodap ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...