Tuesday, 11 September 2012

Daging Masak Hitam



Assalamualaikum semua.
Dah beberapa hari sunyi aje blog ni....mood untuk update n3 baru dah ke laut. Tak tahu kenapa boleh jadi macam ni,buka laptop pun kejap2 aje....dapat jengah rakan2 bloglist satu dua dah tutup balik. 


Terus kepada en3 kali ni...Daging masak hitam.1st time masak daging masak hitam ni....rasanya agak manis sikit.Sis guna rempah daging masak hitam yang di kirim oleh rakan blogger yang sangat baik hati ni.Terima kasih banyak2 ye Izan Mama Mia...buat susah2 aje.Resepi daging masak hitam orang Grik katanya....Sedap dan anak2 sangat suka,Terima kasih sekali lagi ye. 


Sedap dimakan dengan lemang atau ketupat.Sesuai juga di hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak.

Inilah dia rempah daging masak hitam kiriman dari Izan.

Daging Masak Hitam
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:
  • 1 kilo daging @ ayam
  • 1 paket rempah daging masak hitam
  • 1 cawan kerisik
  • 1/2 cawan kicap manis/secukupnya
  • 4 sudu besar gula
  • Sedikit air asam jawa
  • Air-secukupnya
Bahan kisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Cara Memasak:
  1. Gaul rempah bersama kerisik,kicap dan gula hingga sebati.
  2. Kemudian perapkan bersama daging/ayam selama 5 minit.
  3. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan daging yang telah di perap tadi.
  4. Akhir sekali masukkan air dan sedikit air asam jawa.Masak hingga kering.
  5. Angkat dan hidangkan.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

27 ulasan:

QasehnyaRania said...

daging masak hitam peberet kekasih hati..

Naz / Nadz COSK said...

Wahhhh bestnyaaaa.... siap ada ketupat sekali... Teringin nak rasalah.. Mmg daging masak hitam Grik best. Naz pernah makan sekali dulu..Itupun ikut kawan yg sepupunya kahwin di Grik...Terliur dah ni...

mama sara nur said...

assalam sis
wowo sedapnya...feberet gak ni
kalu kenduri kawen mesti ada masak hitam ni kat kampung sy he he

Sue PeLik said...

hadoiiiiiiiiiii saya sangat suka daging masak hitam neh!

Acik Erna said...

assalam norzie..kalau dapat yang segera2 ni acik pun suka..kerja memasak jadi mudah kan

Kakzakie said...

Ohh... dah ada rencah yg ready-made ye Norzie. Senanglah kalau macam itu.

Che Rosliza Che mat said...

sedapnya kak...

zila norazila said...

owhh ada yg segara rupanya..nampak sedapp la..klu yg segera2 nie zila pun suka jgk:)..ketupat tue..alahaaii rindu nk makan:)

Liza said...

akk pun baru tau ada rempah ready made tu, nnt boleh la cari...hihihii

Cik Puan Izan✿ said...

sedapnyaa...teringin pulak... lagi2 nampak ketupat tu aduhaii...

izan mama mia said...

tq kak sudi mencuba resepi ini,....cantik pulak gambar nie,...ish...teringin lak rasanya...heheh...kalau manis,..nnt masak lain kali,..boleh kurangkan gula...tq kak yer....

izan mama mia said...

Err..lupa,..dah kak ucap terima kasih,....izan pun..sama-sama kasih kak..hiihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Norzie...nampak sedap daging masak hitam tu.Murah rezeki dpt 'buah tangan' dr blogger izan
Ada ketupat lagikkk...maklum la dlm bulan syawal lgkan?:)

Saya Disini said...

sedpnye

yan's cottage said...

salam kenal....and follow you kak
sedap....!!!!!sedap.....!!!!

Golden Rose said...

nak cubelah t....nampak sedap ni...lapo plak

Anum Shukri said...

Salam..
wahhh..sedapnya..
best ni..lapar pulak rasanya..huhuhu..
memang nampak menyelerakan..

Kasih Salina said...

salam kak..tu dia bestnya daging masak hitam,selalunya makan kat kedai mamak jer..buat sendiri belum pernah lagi..harus mencuba nih..

IntaNBerliaN said...

sedapkan kak.. ada gak dpt rempah ni :-)

Tihara said...

sedapkan rempah izan :)

eita said...

memang sedap pun...

fieda said...

saya pun dh masak aritu kak..mmg sedap..

Cik Honney said...

alahai...dan2x lapar tengok ayam masak hitam akak tu.....

Cik Honney said...

ehh salah plak..bukan ayam..daging masak hitam..

kak tini (umialya) said...

ader lagi? akak nak rasa...

Kak Am said...

salam norzie, sedapnya ada ketupat lagi..!

J Razak said...

Thanks for sharing this yummy recipe. Where can I buy the rempah masak hitam?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...