Monday, 6 August 2012

Biskut Semprit Asli

 Assalamualaikum dan Salam Ramadhan.
Semalam sis buatkan sebalang biskut semprit Asli ni untuk adik perempuan yang tinggal betul2 depan rumah.Untuk rumah sendiri dah plan nak buat biskut semprit pandan.Nanti kalau dah siap sis akan kongsikan di sini.
Biskut yang sis ambil dari My Resepi.Kalau rakan2 nak cuba sis sertakan resepinya di bawah ye.
   



Biskut Semprit Asli
Oleh:Norzie hany
Sumber:My resepi(NZiela)
  • 300g butter
  • 160g gula aising
  • 100g tepung jagung
  • 160g tepung kastard
  • 240g tepung gandum
  • 2 biji kuning telur

Cara-cara
  1. Pukul butter, gula aising hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, kacau sebati.
  3. Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
  4. Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
  5. Bakar 150C selama 20 minit.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

14 ulasan:

gerhana luka said...

dah buat jugak tapi guna acuan dahlia sbb takde manik yg kaler2 nak tabur.

Acik Erna said...

terima kasih norzie..en.suami acik suka sangat semperit ni..kadang bila acik beli ada je yang tak kena ngan tekak dia.

Rosidah Binti Muhamad said...

suker sangat biskut nie sis..tp setiap kali buat mesti tak sama kaler de gelap sikit de cerah sikit. Pastu mudah patah2..

tgok sis buat nampak sama jer..ermm..mmg tangan berseni sungguh..

Zie said...

samalh resipi yg selalu zie buat... kawan zie mintak buatkn bentuk ni.. belum pernh try lg.. harap tu menjadilh, selalu buat bentuk bunga

jemarisuri said...

bestnye kalau duk sblh umah sis...blhlah htr umah js jugak....kihkih

zila norazila said...

biskut nie wajib ada tiap2 tahun..mmg the best ever la..anak pun suka sgt2:)

Yana Shaiful said...

biskut feveret sejak dulu lg..wajib kna ada tiap taun..suka sgt :-)

Ummi Iman said...

Sedap ni kak. Dah lama tak makan ;) nak buat erm.. Bilalah agaknya..

Ummi Iman said...

Sedap ni kak. Dah lama tak makan ;) nak buat erm.. Bilalah agaknya..

Sari Yusa Ibrahim said...

kuih tradisi yang tetap di hati, dulu-dulu kami adik beradik berkeliling tengok mak menyemprit, hehehehe..

dapurCikWan said...

sis, ok tak resepi ni? cw nak cuba la...yang penting rangup tak? ;)

Norzie hany said...

Cik Wan....resepi ni ok,rangup dan sedap sgt.

Cheq Sue said...

belum pernah lagi buat biskut ni, selalu kalau samperit dok pk yang macam bunga tu..

Che Rosliza Che mat said...

geram tengok biskut sis nie...comel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...