Thursday, 2 August 2012

Biskut Nestum


Assalamualaikum dan Salam Ramadhan.
Siang tadi saya dah mula buat biskut untuk hari raya nanti.Biskut nestum yang saya ambil resepinya dari blog citarasawan.Macam2 biskut raya ada dalam blog kak Wan ni.Biskut nestum ni mudah aje nak buat,bahannya pun tak banyak.Kalau kawan2 nak cuba buat bolehlah tengok resepinya di sini atau di blog kak Wan.  
Terima kasih ye kak Wan kerana sudi berkongsi resepi biskut nestum yang enak ni.Saya mohon share di blog ni untuk rujukan sendiri dan rakan2 yang lain.


Biskut Nestum (2 adunan dari resepi asal)
Oleh:Norzie hany
Sumber : Kak Wan

Bahan A
260gm mentega
40gm shortening
100gm gula kastor
2 sudu teh esen vanilla

Bahan B
280gm tepung rose(tambah sekiranya adunan lembik)
40gm tepung jagung
100gm nestum kisar

Hiasan-Kuning telur dan nestum


Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven 150c
  2. Pukul bahan A hingga berkrim.Masukkan bahan B uli hingga menjadi doh.
  3. Canai dan terap dengan acuan.Sapu dengan kuning telur dan tabur nestum diatasnya.
  4. Susun diatas dulang yang telah di glis dan bakar selama 25-30 minit.(sis bakar 20 minit,bergantung pada oven masing2)
  5. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

15 ulasan:

Zie said...

betul tu sis saya pun amik kat resipi kak wan... 3 resipi jugk saya try buat.. huhu menjadi dan sedap plak tu... belum share lg kat blog ni...

fieda said...

kak dah buat kuih raya...saya tak buat2 lagi ni...saya klik utk tiga2 ruang iklan akak..;-)

Ummi Iman said...

Terbau2 sampai sini ;) mmg sedapkan baunya bila bakar.
Teringin juga nak buat biskut sendiri. Td saya buat puding roti bakar. 1st time cuba... nanti saya tunjuk ya ;)

Kak tolong lah buat sesuatu. Hang bila buka. Kena refresh byk kali. Kesian saya :)

lina_pg said...

Assalam..wah dah start ngukis ya..pantas betl.Ni mesti kes xsabar nk raya hehehe

Bahan2 n cara nk wat pun simple je..hmmm masuk lis dulu, lom pikir lagi kukis apa nk wat tahun ni...

ieda said...

wahhhhhhhh bahang raya semakin dekat .. dah ramai buat biskut nie .. akk beli je dikk
x der kederat nak buat hhuh
sedapp nie biskut nestum

quinnie said...

dah start buat biskut ye kak..saya pun sama..heheheh..tapi thn ni tak buat kot biskut nestum....:)

Yana Shaiful said...

Dah rmai yg mula bt kukis raya..kita xtau bila nak mula..mood males lg hihii..kukis ni nmpk sedap jer.. bleh msk list jgk nii..bdk2 suka kukis nestum ^^

Che Rosliza Che mat said...

Wah!! akak dah start buat biskut raya ya...saya suka jugak buat biskut nestum nie..

QasehnyaRania said...

mornink =)

wah akak, dah buat biskut yer..saya blom lagi mula..huhu..masih menyenaraikan barang2 yg nk dibeli..hehe

Myra Jay said...

Myra tak start buat kuih lagi, sibuk dok meniaga kat pasar ramadhan.. ;)

Nampak sedap biskut nestum ni :D

eita said...

Waaa..cepat nyer buat biskut raya...
Ita pun tengah tolong anak sedara buat kuih raya jugak..
Heheheheh..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam...wah,semangat nk raya dah mai ya.Atie lom mengukis lagi..tggu anak pompuan blk bercuti...buat pon xbyk kot,beli kerepek2 & kcg2 buat tambahan :)

QueeN TerataI said...

dah mula buat kuih raya? mmg betul2 semangat ni.. Queen ni xtau la bila nk membuatnya.. ntah2 beli aje kot.. hehehe

ayut said...

wah ....kuih raya dh bt la akak...best yerrrr :) membalas klik kat tmpat akak..

|| NaFiRaa || said...

dah buat kuih raya dah.. buat lebih sket kak~ hehehe.. membalas klik di sini..:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...