Saturday, 4 August 2012

Cucur @Cekodok Bilis Air Panas


Assalamualaikum dan Salam Ramadhan.
Sekejap lagi kita semua akan berbuka puasa...ye ke kita( i dah 3 hari ABC u).Selamat berbuka puasa.
Cekodok yang di adun menggunakan air panas...tolong jangan guna tangan masa mengadun bahan2 ini ye.
Guna senduk kayu,memang adunan ini agak kental dan sis pun baru pertama kali mencuba resepi dari Zana(blog Inspirasiku). Teruja tengok cucur bilis yang bulat2 di blognya membuatkan sis ingin sekali mencuba.Alhamdulillah memang menjadi bulat2 gitewww(Tiru ayat Sha). 

Tu dia bulat2 dan lembut sekali.
Ermmm....sedap(Tq ye Zana sebab sudi berkongsi resepi cekodok bilis air panas ni).


Cucur @Cekodok Bilis Air Panas
Oleh:Norzie hany
Sumber: Inspirasiku

Bahan2:

  • 3 cawan tepung gandum*
  • segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)*
  • 1 biji bawang besar potong2 kecil*
  • 1 biji lada merah(dihiris)*
  • daun sup/bawang (hiris)*
  • garam secukup rasa*
  • 2 1/2 cwn air panas mendidih
  • minyak untuk menggoreng

Cara2:
1. Satukan bahan bertanda* dan gaulkan kesemua bhn*
2. Bulatkan lubang ditengah adunan.
3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat. adunan akan menjadi berat n kental spt gambar di atas
4. Bentukkan adunan spt bebola mengikut selera.. kalau nak cepat buatlah besar2 yer
5. Panaskan minnyak.. dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan.. 


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

14 ulasan:

mama aryan said...

member akak pun ada ckp cekodok buat dgn air panas ni lg sedap tp akak x penah cuba lg

Rosidah Binti Muhamad said...

owh..nie menda baru bg sayer..biasa buat dgn air ais, sb nak kasi lembut. tgok dlm rancangan jejalan cari mkn time serina jadi pengacara dulu. Dia buat cucur udang letak air ais.

t boleh try jugak la..

Azie said...

As salam. Saya pun pernah cuba. Sedap kan

Wanieys said...

owh lepas ni boleh try bancuh adunan dgn air panas pulak hihi

izan mama mia said...

lama tak makan cucur...cantik lor header baru,...

Acik Erna said...

SalAm norzie.memang cantik cekoDoknya bulat2 je kejadiAnnyA.kalau acik yAng buat memang. Jadi leper2

IntaNBerliaN said...

alahaiii comel je bulat2.. :-)

* singgah klik semua iklan yg ada

syiela said...

cantik je.. bulat2.. boleh try ni tak pernah cuba dgn air panas lagi..

klik2 semua iklan d sni

eita said...

sedap...nasib lah tengok waktu malam..

quinnie said...

elok cantik bulat2 je kuih nye kak..saya kalau buat macam2 bentuk kuar..heheheh

quinnie said...

elok cantik bulat2 je kuih nye kak..saya kalau buat macam2 bentuk kuar..heheheh

QasehnyaRania said...

mornink akak:)

selalu buat cucur bilis ni saya blend je bilis..hehe

Ummi Iman said...

Dah tahu tentang letak air panas ni... mak ajar. Dia pun tau dr org lain ;) cantik ya bulat2 :)

Che Rosliza Che mat said...

ooo letak air panas ya...baru saya tahu...hihihi comel jer cekodok tue bulat2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...