Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Baru hari ni langit nampak cerah sikit.Lepas minum petang ajak hubby pusing2 stadium Hang Jebat,naik motor aje...makan angin petang(dekat aje dgn rumah).Maklumlah dah 2 hari tak keluar mana sebab cuaca mendung aje kat Melaka ni.
Tak mau bebel banyak2...terus pada menu minum petang Pn Norzie hany hari ni.Tak adalah istimewa mana pun sekadar cucur udang aje.Buatnya pun senang aje,campak2...siap(melampau la tu).
Cara saya buat cucur udang begini ye...kalau boleh perap lama sikit biar dia kembung dan bulat2 gitu.Saya nak cepat tak sempat pulak adunan nak mengembang dah goreng.Cucur saya tak tembam sgt.Untuk cicahnya saya buat sedikit sambal kacang...tapikan kalau tak rajin cicah aje dengan sos cili.
CUCUR UDANG
Resepi:Norzie hany
Bahan-bahannya:-
- 3 cawan tepung gandum
- 10 ekor udang
- 20gm kucai
- Segenggam toge
- 2 cawan air suam
- 1 biji telur
- 1sb yis mauripan
- Sedikit serbuk kunyit
- Garam secukup rasa.
- Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
- Bancuh tepung gandum,garam,serbuk kunyit,yis dan telur dengan air suam.
- Masukkan kucai dan toge dan gaul sebati.Perap sebentar sehingga adunan naik.
- Panaskan minyak dan rendam senduk bulat di dalamnya.
- Masukkan sedikit adunan kedalam senduk dan bubuh udang diatasnya.
- Goreng hingga cucur udang masak dan kekuningan.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama sambal kacang atau sos cili.
21 ulasan:
Salam kenal & ziarah Norzie :)
wah cucur udang ... menarik cicah ngan kuah kacang!
rajinnya dia buat cucur udang tu...sedap btul tgknya...xtahn tgk udang yg blingkor kt atas tu...hehehe
dh lama tk makan ccr udang...sedap pulak tgk nie...
...cantik blog nie...
sedapnyer kak..saya tak reti nk buat..
Ya Ampunnnn.. meleleh air liur tengok cucur udang tuh~ nampak udang2 nye.. sedapnye.. lawan plak dengan teh O panas~ Mabeles~
Salam Kenal dari saya jugak..:)
sedapnya.. resepi yg mudah dan sgt lazat kan kak.. :)
alahaii sedap nampaknya cucur udang tu... mintak resepi yer... :)
p/s: salam singgah n follow blog nih...
sedapnya cucur udang norzie ni,
Suka cucur udang.. Tapi tak boleh makan udang banyak sangat. Nanti semua gatal ;)
best kalau buat minum petang ni
Mendung-mendung, sejuk memang sesuai kalau ada cucur macam ini. Di JB pun sama juga suram je sejak pagi tadi. Subuh pun ada hujan...
wow! saiz udang same ngan cekodok dah.....nyum2
singgah2 la sini :)
sambal kacang yg tak tahan tu sedap..
aiyoooooooooo.... sedap mkn ptg2 tu... huhuhuhu
SAlam... wahh bestnya naik motor pusing2.. sha suka melaka... Insyallah jika ada rezeki teringin nak beli pondok kat melaka... Bonda selalu di Melaka... setiap ceruk melaka puas dah di jelajah.. sekarang menatap pulak cucur udang yang mabeles! kecurr sudahhhh
OOO SNANG JE EK.. LNKALI NK TRY LA.. :-)
Assalamualaikum.....FR datang sini dari empayar yang jauh semata-mata mahu menjemput saudara/saudari
dalam segmen: Segmen: 50 ++ Blogger in Blogwalking list [Begin 10 May ]
harap tuan blog dapat hadirkan diri dan dalam masa yang sama
dapat buat rakan dan readers (^_^)
Salam selamat dari FR , assalamualaikum and enjoy ur day
http://trainerfariz.blogspot.com/2012/05/segmen-50-blogger-in-blogwalking-list.html
tak pernah buat sendiri. selalunyer mak mertua yang buatkan
sedap nampak cucur udang akak tu..terliur ni..hihi..
akak...boleh tak ajar mcm mne nak buat smbal cucur tu...nampak sedap je...nk jg try buat utk bkal suami nt :) akak
komen je kat sini
anereodacandid.blogspot.com
pls.... :)
salam! boleh kongsi resepi sambal kacang tu, nampak enak sangat! wasalam
Post a Comment