Tuesday, 2 October 2012

Kek Coklat Kukus



 Assalamualaikum dan salam ceria.Semoga semuanya sihat sejahteralah hendaknya di samping keluarga tersayang.
Kek coklat kukus yang sis buat khas untuk anak buah tersayang.Resepi ni sebenarnya dah lama sis simpan,tak ingat pulak salin dari mana.Dulu2 memang suka salin resepi lepas tu simpan....sekarang ni baru sempat nak cuba.


Kek Coklat Kukus
Oleh:Norzie hany

Bahan A
  • 1 1/4 cwn tepung gandum
  • 1 sudu teh double action baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat 
  • 3 biji telur
Bahan B
  • 1 cwn koko
  • 1 cwn gula 
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 cwn susu kotak coklat
  • 1/2 cwn susu pekat
Caranya:
  1. Ayak tepung gandum,double action baking powder dan soda bikarbonat dan ketepikan.
  2. Masak bahan B di atas api dan sejukkan.
  3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan bahan B
  4. Kemudian masukkan no 1(tepung yang di ayak tadi)
  5. Kukus lebih kurang 1 jam sehingga masak.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

11 ulasan:

Acik Erna said...

assalam norzie..kelemahan acik ni,,kalau buat kek bakar.alhamdulillah menjadi..kalau kukus..mesti jadi penyek..sampai keciwa dan tak mau mencuba lagi

Aishah Jahirah said...

menjadi....kalau saya buat blm tentu jd.

Rohah said...

salam kak,
ramai yang tunjuk kek ni...gamaknya sy pun teringin juga macam nak buat kek..tapi banyak sangat resepi yg delay..hehe..last2 tak terbuat langsung..

mama sara nur said...

assalam sis
meleleh tiapkali tgk org tayang kek coklat ni...sedapnye
hantar sikit sis he he
tp bila buat sendiri tak rasa nk makan pulak he he

Fuat Gencal said...

Çok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar..

Bicara Kak Noor said...

anak akak pun suka kek coklat ni cuma mama nya saja yg jarang buat,ingat nk buat jugak lah sbb resepi ni simple je mudah ..

Ujie said...

Mesti lebih sdp ni sbb diselang dgn krim..

zila norazila said...

ank dh brapa hari suruh buat sis..kita nie asik brtangguh jew..he hhee sama lah n kita salin resepi kek cklat nie byk x tau nk cuba yg mana:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Norzie...nampak sedap kek tu.Untung anakbuah dpt kek yg sedap nih!

Zie said...

dapnya kakk... zie pun suka kek cokelt nih...

fieda said...

kek coklat ni mmg best..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...