Tuesday, 16 October 2012

Ungkep Ayam Style Jawa


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Rutin harian surirumah hari2 dok fikir nak masak apa untuk santapan keluarga.Bertandang kerumah CMG hari ni tengok apa lauk pauk yang ada di rumah beliau.Tergoda dengan resepi ungkep ayam style jawa....ermmm masakkan orang jawa.
Rasanya macam rendang juga tapi tak bubuh kerisik dan santan.Sis buat basah2 sikit,sedap makan dengan nasi putih atau nasi impit.Resepi asal kena masak sampai kering ye....terpulanglah ikut selera masing2.
Jom...semak resepinya. 
  



Ungkep Ayam Style Jawa
Oleh:Norzie hany
Sumber:DTS@Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 600 gram ayam, potong saiz sederhana
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf
  • 1 camca besar gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 3 biji buah keras
  • 1 biji cili hijau
  • 10 - 15 biji cili padi merah
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1/2 camca teh jintan kasar
  • 1/2 camca teh jintan halus
  • 3/4 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam. Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
  2. Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam). Biar mendidih. Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam. Masak dengan api sederhana hingga kering. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

15 ulasan:

Amie said...

Orang kata... kalau dah jumpa ayam masak ungkep ni, dah tak pandai nak befrhenti makan ye...he he he ehh

Kasih Salina said...

salam kak..pestaim dgr nama ayam masak ungkep ni..tak pernah makan la..

Niswatus Solikah Samik said...

jawa2! hehe.. ayam ungkep ni rase die memang boleh buat org ketagih.. sy mmg suka sangat! tambah pulak pedas! wahhhh! :)

Nafira usof said...

cicah ngan roti pon sodap nih!!

Knor said...

bezanya tak ada kerisik ye...tak pernah rasa lagi ungkep ni..


pertama kali juga dgr unkep..

mummY daniSha said...

heee..sy suke makan ungkep tp sy x tahu masak hee =p

Ujie said...

Saya baru je bljr mkn & msk ungkep.
Pdhal mmg org jawa pun. tapi resepi yg saya bljr tu more simple..ala2 msk lemak cili api. Cuma buang santan & tmbh asam..

Sdp sbb ada masam..ada pedas!

Saya Disini said...

sedapnye..

Ibu n Abah said...

salam kenal ...
nampaknya menarik sungguh resepi2 yang ada di sini...
boleh dicuba...

eita said...

nape lah asik lapor je bile singgah sini

Qasey Honey said...

aduhaiii sedapnya tgk lauk ayam tu..walaupon hb jawa tp QH blum penah try lg masak masakan jawa..hihi

Uncle Jonni said...

owh... ungkep... mmg peberet... huhuhuhu

Myra Jay said...

MJ suka masakan macam ni, kena pulak dengan nasik panas, lagi bertambah makan ha ;D

Che Rosliza Che mat said...

emmm sedapnya...

Jefry said...

setelah diungkep lalu dibakar, rasanya tambah enak tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...