Monday, 15 October 2012

Kuih Cara Warisan


Assalamualaikum dan salam ceria.
Kuih cara manis...kuih kegemaran kanak-kanak,biasalah anak2 memang suka makanan yang manis2.Sis boleh habiskan seketul aje selebihnya si bongsu yang dok ulang makan.Gara2 tergoda dengan kuih cara yang Shahriah buat pada bulan Ramadhan tempoh hari...nampak mcm sedap sgt kuih cara Sha tu.
Resepi asal milik kak Nannie dan sis CnP dari blog CMG.Terima kasih banyak2 kepada penyumbang resepi ini.Kepada penggemar kuih-muih yang manis2 bolehlah mencuba resepi kuih cara warisan yang enak ini.



Kuih Cara Warisan
Oleh:Norzie hany
Sumber:DTS@Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
  • 2 biji telur
  • 3 helai daun pandan
  • Beberapa titik pewarna hijau
  • Gula pasir secukupnya, sebagai inti
  • Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
  • Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  4. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

20 ulasan:

Saya Disini said...

sedpnye

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Norzie..kat uamh atie klu buat kuih cara guna acuan org dulu2 yg bentuk bahulu cermai tu.Tu pon Arwah mak yg kasi...

Sue PeLik said...

ini adalah kueh kegemaran saya neh! huhuhuhu

Knor said...

sedappp..kegemaran saya ni..

Tihara said...

as salam,

wahh kuih ni kalo makan ramai2 berebut tau :)

Rosidah Binti Muhamad said...

Erm...sedap di makan petang2 cam gini...

Liza said...

akk suka ni, perghhhhh...layannnn

HannaNana Swift said...

apa name kuih nie yew?? :)
macam sedap..pos 1 boleh??hehe, *ngade2* XD

mama aini said...

salam..mama suka makan tapi tak tahu buat kuih ni..thanks share resepi..nanti mama try buat sendiri..

zulaiha megat said...

salam kenal sis..kuih cara ni kegemaran suami kak zu..tapi dah lama tak buat..

Rohah said...

wah kak, makin rancak akak buat kuih2 tradisional ye..

mama sara nur said...

salah satu kuih lama yg jd feberet sy he he terutama nk sarapan pg
memang sedappp
cantiklah sis punya btk bunga

Kasih Salina said...

saya pun suka makan kuih cara ni kak..tapi nak membuatnya..alahai..sungguh malas..

Kamsiah Yusoff said...

sedap utk minum petang bersama teh o panas2...

norzila said...

sedapnya kak zie...nak plak musim hujan skang...

IntaNBerliaN said...

kuih cara ni mmg sedapkan :-)

Afasz said...

sy suka kuih ni.. byk nye resipe dr sini.

Kakzakie said...

Kakak suka kalau masa hangat-hangat sebab kalau panas gula dlm tu tak boleh tahan...

izan mama mia said...

saya suka tapi acuan dia dah melekat.....laa sekarang..

Myra Jay said...

Selalu acuan kuih cara bentuk bujur tu, ni bentuk bintang, cantik :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...