Thursday, 5 July 2012

Kek Alunan Kasih


Assalamualaikum kepada semua rakan2 yang sudi singgah di sini.Semoga semuanya ceria disamping insan2 tersayang.
Semalam satu hari hujan,agak lebat juga...bercuti dari siram pokok2 depan rumah tu.Pagi tadi pun hujan sekejap tapi sekarang dah bercahaya semula.
Kek alunan kasih yang en3nya baru sempat di paparkan pada hari ni....tapi keknya dah habis tau.Kek alunan kasih....ermmm sedap seperti namanya.Dah lama sebenarnya tak buat kek berbagai color,bila terjumpa resepi kek ni terus cuba membuatnya.Yang istimewanya kek ni ada jaluran coklat tu...nampak tak?.Dah masuk list untuk open house raya nanti sebagai hidangan sampingan.
Sesiapa yang ingin mencuba bolehlah tengok resepinya di bawah,dan resepi ini diambil dari Am@serojakitchen.


KEK ALUNAN KASIH
Oleh:Norzie hany
Resepi:Am Florida
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})

BAHANNYA
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) - akak pun kurangkan
  • 1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)
  • ½ cwn susu cair**
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • *Sebuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
  • Pukul planta dan gula smpai kembang...
  • Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  • Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  • Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  • Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  • ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  • Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  • Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  • Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

23 ulasan:

Zie said...

Suka2,, tq bg resipi ni... Leh jgk wat hdgn raya...
Siap 2 adunn.. Tuk dibedak2kn hehe

Tihara said...

cantiknye kek..saya teringat mak njang saya ske buat kek camni..kadang2 diorang panggil kek serindit...sedapp :)

Zie said...

Nozie tq pasal info tart tu...

QueeN TerataI said...

mcm dah tak sabar je nk gunakan oven yg baru beli tue.. hehehehe

rAIHan said...

nampak sedap..^^

Kakzakie said...

Kek Layer-layer ni nak kena teliti Norzie kalau tak tak menjadilah...

ummi_norseha said...

wah tgok jer dh sedap blom rasa lg,sdh semestinye sedappppppp teramat sedap..:)

Rosidah Binti Muhamad said...

Wah! cantik kek ini bersesuaian dgn nama nyer yg sedap tu..pandai membuat nyer..

Sari Yusa Ibrahim said...

memang sedap kan kek ni... cantik kaler dia.. mesti memikat orang datang raya nanti :-)

izz iizza said...

menggoda betul warnanya..mesti rasa pun sedap ni..kalau x xkn cepat habis kan..:)

eita said...

raya nanti nak cuba

Ujie said...

yg coklat tu serbuk koko..hmm..mesti sedap ada rasa campur2.

ct rahani said...

rajinnya akak.. nmpak kaler yg sgt2 menyerlah tu pun dh tau mesti sgt sedap nih.. :)

Asmara said...

cantik alunannya.. saya pernah buat tapi comot. huhu.. segan nak tunjuk. hehe..

Rohah said...

lembut je kek ni kan , pernah juga buat tp sayang tak snap pic..

FnF Simple Life said...

memang cantik beralun...punya laa lama saya simpan resepi nih sampai ke sudah tak terbuat... boleh dicuba nnt InsyAllah

Chic Na said...

cantik je corak alunan dia tu. tq share resepi. teringin jgk nak buat. tq utk tips juga. :)

jemarisuri said...

jeles tengok kek ni...sbb js buat tak pernah menjadi...hehe

el said...

zie pls pls plssss tiup skit roh baking lam body el ni..malas betul
cantek kek tu rs nak kokok2 skrin pc ni ha

KhaiRin : anies said...

waduh waduh waduh...
cairrrr dibuat nyer

Kak yon said...

warna pun dah menarik..rasannya mesti sedap.harus mencuba membuatnya ni..

quinnie said...

cantik warnanya kak norzie...dah lama nye tak main2 warna...:)

Yana Shaiful said...

Salam sis..dah lama yana xbt kek alunan kasih nii..mmg sedap..cantik kalernyaa..suka tgk ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...