Monday, 9 July 2012

Cempedak Goreng Rangup.


Assalamualaikum dan selamat petang.
Musim cempedak dah mari....maka dah dua hari minum petang dengan cempedak goreng.
Sebenarnya semalam lepas pergi makan kenduri aqiqah cucu jiran depan rumah sis dan hubby pergi Pantai Klebang.Niat nak pergi beli udang jeragau tapi tak ada la pulak....belum musim kot.Perjalanan pulang singgah di kedai buah,beli dua tiga jenis buah dan sebiji cempedak kampung ni.Isinya mmg rapat2 tu yang boleh buat 2 kali goreng.
Sebelum terlupa di sini sis nak jawab pertanyaan dari Izan Mama Mia...dia tanya sis ni buka kedai ke?.
Bila baca komen tu,tersenyum sorang2.Alahai Izan...sis tak berminat nak berniaga segala.Sis ni sebenarnya dah 4 tahun jadi suri rumah sepenuh masa.Target dulu nak berhenti kerja bila usia genap 40 tahun tapi terawal pula letak jawatan.Masa tu anak sulung nak ambil peperiksaan pmr...konon nak bagi tumpuan kat dialah.Mujur pulak result dia buat sis senyum sampai kat telinga...maka berbaloi jugalah kita berhenti kerjakan.
Masa kerja dulu selalu ckp kat hubby....seronoknya tgk orang jadi suri rumah sepenuh masa.Bagi kita yang dah biasa kerja bila mula2 dok rumah tu rasa seronok sgt2 tapi bila dah makan setahun mulalah rasa bosan.Kalau nak tahu sis ni bukan ahli mesyuarat tingkap,dok kat rumah senyap2 dan buatlah sesuatu yang sis suka.Bila siap buat kerja rumah sis mulalah menghabiskan masa dgn mengaji Al Quran,buat cross stitch,baca novel dan skg dah mula berjinak-jinak mencuba resepi dari blog rakan2 blogger.Hobi rajin masak dah mari....maka pipi ahli rumah semua dah tembam2...hehehe. Kebetulan dah terlanjur bercerita pasal ni....jom tengok cross stitch yang sis jahit masa mula2 berhenti kerja dulu.

Jadi tak...hehehe

Okay jom tgk resepinya:

Cempedak Goreng Rangup.
Resepi:Norzie hany
Bahan-bahan untuk tepungnya/batter:
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan tepung beras
  • 3/4 cawan air
  • Sedikit air kapur
  • Sedikit minyak panas
  • Sedikit kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk mengoreng
Caranya:
Gaul semua bahan2 tersebut hingga sebati.Masukan sedikit minyak panas kedalam adunan tepung untuk lebih meranggupkan.Bolehlah sedia menggoreng dalam minyak yang panas.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

18 ulasan:

izz iizza said...

menarik cross stitch tu..ni kena buat dengan penuh kesabaran ni..kalau x memang x jadi..:)

Acik Erna said...

salam norzie,,acik tak boleh tengok goreng cempedak ni..suka sangat

izz iizza said...

sedap cempedak tu..:)

FnF Simple Life said...

best nye cempedak goreng...feveret saya ni... makan time panas2 baru lepas goreng ngn secawan kopi...huhu...sdg membayangkan keenakkan cempedak goreng

cikpingu said...

nyum3... lme xmkn nih..

Rosidah Binti Muhamad said...

Salam akk, tinggal kat melaka ker?..boleh tahu di mana tu?

Amie said...

Tekunnya menyiapkan cross stitch tu... beraloi2 hasilnya!
Bubuh air kapur ye untuk bagi rangup cempedak goreng...

zila norazila said...

sedapnya cempedak goreng..terasa2 kt tekak nie..wahhh crostch tue mmg akk nie rajin la,zila nk siapkan bunga pun masih terhegeh2 lg nie..ha hahaa

Uncle Jonni said...

enak tu buat juadah buka puasa... huhuhuhu

Zie said...

suri rumah pun bekerja jugak kan... best lah kak ni macam2 resipi dikongsi..
saya teringin nak belajar buat kek, baru dok merangkak, hehehe

izan mama mia said...

ooo gitu ceritanya,...tq jawab soalan yer..sbb sll tgk sis ltk entry masakan...
cantik la..hasil keerja sia ..(gambar tu)..suri rumah pun kerja juga, kerja yang tak pernah siap...hihhi...seronok singgah cni..

lelamaisara said...

alamak dah lame tak makan cempedak goreng......sedapnye..:)

Cik Sweet Pea said...

Em...sy x pandai mkn cempedak....sedih kalau mak goreng leh amik bau ja

|| NaFiRaa || said...

cantek lah gambar cross stitch tu.. macam real jek..

argghhh.. feberet saya neh.. cempedak goreng.. leleh..:P

are_lin@yu said...

happy family..hehe//sory sis lambat follow..myb ayu trlpas pndg..huhu..ayu dah letak dear dlm bloglist jgk..nti cek erk..;-)

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Kak inilah yang terbaikkkk i like... cempedak gorengggggg

IntaNBerliaN said...

fav saya ni kak..sepinggan sorang pun xcukup... hihii

fieda said...

akak buat crosstich tu..pandai akak ni..hadiah yg akak kasi tu ada kat bilik maira..kalau tgk gambar tu ingat kat akak tau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...