Monday, 23 April 2012

Kek Sarang Semut

Saya panggil kek sarang semut mungkin ada yang panggil kek sarang lebah.Nak buat kek ni kena ambil masa lama sikit sebab kena perap adunannya lebih kurang 4 jam sebelum di bakar.Rasanya memang sedap,saya suka bau harum gula hangusnya.Jom kita kongsi resepinya.



Kek Sarang Semut/Kek Gula Hangus.
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:-
Untuk buat gula hangus

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu teh butter
Masakkan gula dalam kuali , bila gula agak perang dan cair,tuang air panas..hati hati ya,
dan masukkan butter, Kacau biar rata dan tidak berketul dan padam api.Biar sampai suam.
  • 4 biji telur
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan tepung gandum di ayak bersama
  • 2 sudu kecil soda bicarbornate
  • 1 sudu teh esen vanilla.

Cara membuatnya:-
1- Pukul telur sehingga betul2 kembang dan gebu.
2-Masukkan susu pekat dan esen vanilla dan pukul lagi.
3-Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate dan dipukul sebati.
4-Akhir sekali masukkan air gula hangus telah dibiarkan suam dan dipukul sekejap.
5- Masukkan adunan di dalam loyang yang telah dilenser dgn marjerin dan tepung.
6-Perap adunan ini selama 4 jam .Jangan lupa bekas adunan hendaklah di tutup.
7-Bakar pada suhu 160c selama 60 minit guna api bawah dan 10 minit terakhir hendaklah dipasang api atas bawah.
8- Sejukkan kek sarang semut ini sebelum di potong.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

5 ulasan:

BungaTulip said...

wah..menyelerakan sungguh kek sarang semut akak ni:)

IntaNBerliaN said...

ooo ni kek kesukaan mak saya ni.. :-)

Aju Mohit said...

sedapnya Ck, ni memang kek feveret saya dari kecik, mak memang rajin masak2 macam ni, sygnya anak dia ni malas nk blaja huhuhu

fieda said...

saya suka tp tak pernah buat...huhuhu..

kasih Salina said...

ler..rupanya kek gula hangus ada nama lain lagi yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...