Saturday, 21 April 2012

Kari Kepala Ikan


Kalau kat utara memang kari sangat terkenal. Masa saya kecil2 dulu tiap2 hari mak masak kari...biasanya kari ikan,kadang2 aje masak kari ayam atau daging.Masa dulu2 tak ada la pulak rasa jemu makan kari hari2...tapi sekarang saya tak lalu nak makan menu ni hari2.Tiap2 hari kena tukar menu berlainan.Tapi saya suka kari air tangan mak sebab dia guna rempah giling...rasanya memang enak berbanding dengan rempah segera yang ada di pasaran sekarang. Kebetulan hari ni saya masak kari kepala ikan untuk makan tengahari ni...jom kita berkongsi resepi .

Kari Kepala Ikan.
Oleh:Norzie hany

Bahan-bahannya:-

  • Kepala ikan jenahak.
  • 1 paket kecil rempah kari babas
  • 1 sb serbuk cili
  • 4 biji kacang bendir
  • 1 biji buah tomato-belah 4
  • 3 cawan santan
  • 3 biji bawang merah-dihiris
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • Daun kari
  • 1 sk halba campur
  • Air asam jawa.
  • sedikit minyak
  • Garam secukup rasa.
Cara memasak:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah,bawang putih,halia,halba campur,daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dijadikan pes.
  3. Kacau sehingga rempah sedikit garing dan barulah masukkan santan.
  4. Masukkan kepala ikan dan biar sekejap dan barulah masukkan kacang bendir dan air asam jawa serta garam secukup rasa.Masak sampai pecah minyak.
  5. Akhir sekali masukkan buah tomato .
  6. Angkat dan hidangkan.Memang sedap makan dengan nasi panas2.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

6 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Norzie..salam kunjungan balas.
Emm sedapnya kari ikan..semlm dah masak kari sotong kat umah,tgk kari ikan ni lapar lak:D

Harith Iskandar said...

sy pun suke kari tp kari kepale ikan ni mmg kureng sket nak makan.if mkn kari pun sy amik part2 body je.kepale ni kureng selera.tp memang sedap kan kan :p

Nurul Faiz Bikers said...

wow, sedapnya. mesti cuba ni :)

ogyep yummy mellow said...

Salam... suka kari kepala ikan... habis disedut semuanya nanti... hehehe..

IntaNBerliaN said...

tgh prgnant ni, xlalu nk mkn msk kari.. kalu xprgnant.. laju je..hihii

fieda said...

asyraf antu kari tau kak..suka benor dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...