Wednesday, 27 February 2013

WW-Kuih Koci Labu




Kuih Koci Labu

Bahan untuk inti:
  • 1/2 biji kelapa
  • 3/4 cawan gula merah/gula melaka
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandan.
  • 1/2 cawan air
Cara buat inti: 
  1. Masukkan air,gula merah atau gula melaka,gula pasir daun pandan dalam kuali dan kacau hingga mendidih.
  2. Masukkan kelapa parut dan kacau hingga rata.Masak hingga inti kering.
  3. Angkat dan sejukkan.

Untuk kuih : 

  • 1/2 biji labu (rebus dan lecek) 
  • Tepung pulut-secukupnya
  • Sedikit garam 
  • 1 cawan minyak masak 
  • Daun pisang yang telah dilayur secukupnya 
Cara-cara: 
  1. Masukkan labu yang telah dilecek ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besarnya. Bentukkan adunan dan isikan inti tadi di tengahnya. Bulat-bulatkan dan celup ke dalam minyak. 
  4. Bungkus adunan itu dengan daun pisang. Buat sehingga selesai. 
  5. Kukus didalam pengukus yang telah di panaskan selama 20-30 minit(sehingga masak).
*Boleh juga letak dadih-1 cawan santan pekat,1 sudu besar tepung beras dan sedikit garam kacau di atas api perlahan-lahan hingga pekat dan tidak bergentel.Letakkan sedikit dadih masa membungkus kuih koci.  

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

7 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya Koci Labu ni... peberet akak ni... hulurlah seketul hehhe :D

Nurzakiah Hanum said...

lama x makan kuih koci

mama sara nur said...

assalam sis
baru lepas buat lepat labu he hehe he
jom kita tukar2 ye sis
keduanya feberet

Nafira usof said...

ohhh.. feberet nih!
sedapnye~

ANISRAHIM said...

Kegemaran sy jgk ni =)

Rohah said...

ni yg tak tahan ni, kuih pebret..

ainnoraini said...

pernah buat..tapi tak menjadi la pulak..lembikkkk sangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...