Assalamualaikum dan selamat petang semua.
Jom kita minum petang dengan sukun goreng.Kalau pergi pasar memang pantang jumpa buah sukun mesti nak beli tapi yang tak best dok makan sorang-sorang.Anak2 kalau makan pun dok cubit bahagian tepung yang rangup aje....alahai anak2.Sebelum ni ada juga sis berkongsi resepi batter goreng cempedak yang rangup,yang menggunakan tepung beras resepinya di SINI.
Hari ni sis nak berkongsi satu lagi resepi untuk membuat goreng sukun yang rangup.Adunan ni boleh juga di buat goreng pisang,keledek,keladi atau cempedak.
Jom tengok resepinya.
Sukun Goreng Rangup
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahannya:
- 1/2 biji sukun-kupas dan potong nipis.
- Minyak untuk mengoreng
Bahan batter:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung naik sendiri
- Garam secukup rasa
- 1 sudu besar minyak panas
- Pewarna kuning/kunyit
- Air-secukupnya(jangan terlalu cair)
Caranya:
- Campurkan tepung gandum dan tepung naik sendiri.Masukkan garam dan air secukupnya.
- Kacau hingga adunan tidak bergentel.Masukkan pewarna kuning atau serbuk kunyit,kacau lagi.
- Panaskan minyak dalam kuali dan ambil 1 sudu besar dan masukkan kedalam adunan tepung tadi dan kacau rata.
- Ambil sukun yang telah di potong dan celup kedalam adunan batter dan goreng hingga warna keemasan.
- Angkat dan toskan.Hidangkan panas2 bersama sambal kicap.
12 ulasan:
saya pun macam anak-anak akak.. makan yang tepi2 je..tak suka sukun tapi suka tepung yang ranggup tu..hehe.
sedapnya mkn ptg2 bez ni
Sedapnya Norzie... makan sukun goreng rangup ini bersama kopi panas.... perghh memang terangkat :D
sedapnya
Sedap tu. nak sikit..
cicah dgn sambal kicap..pastu minum kopi panas..sedappp:)
Sedapnya makan ptg2
oo blh cicah ngn sambal kicap yer..baru tahu..
Cicah dgn sambal kicap tu memang terbaik la!
terliur tgk..n sy teringat dulu kat rumah banyak sgt durian belanda.
durian belanda yg muda tu pon boleh wat goreng mcam sukun ni.
mabelesss.. meleleh tgk...
dah lama tak makan sukun
sedapnya kak sukun tu..tp saya jarang pekena sukun goreng..
Post a Comment