Assalamualaikum dan selamat berhari minggu kepada semua penggunjung blog SNH.
En3 hari ini masakan masyarakat jawa...Ikan goreng smar tilem.Resepi ni sis ambil dari majalah mingguan wanita 2006.Ada sesiapa yang tahu apa makna smar tilem?.Memang tidak dinafikan,masyarakat jawa terkenal dengan pelbagai jenis masakan yang enak-enak dan sedap-sedap belaka.Untuk resepi ni kalau di tukar kepada ikan siakap atau ikan bawal pun sedap.
Terima kasih kepada penyumbang resepi,mohon di panjangkan di blog ni untuk perkongsian bersama.
Kepada sesiapa yang beminat bolehlah mencuba ye.
Ikan Goreng Smar Tilem
Oleh:Norzie hany
Sumber:Majalah Mingguan Wanita 2006
Bahan-bahan:
- 2-3 ekor ikan kembung-bersihkan
- 2 ulas bawang putih-titik
- 2 biji bawang besar-potong bulat
- 1/2 inci halia-hiris
- 1 batang serai-titik
- 1/2 batang lobak merah-potong dadu
- 5 biji cili padi-belah 2/hiris kecil
- 2 biji cili merah-hiris
- 1 biji cili hijau-hiris(sis tambah)
- 2 biji buah tomato-potong dadu
- 2 sudu besar cili giling
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Bahan hiasan:
- 1 biji nenas-potong dadu(sis letak 1/4 biji)
- 1 batang daun sup/saderi-mayang
Cara-cara:
- Lumur ikan dengan garam dan kunyit dan goreng garing.Angkat dan toskan.
- Dengan sedikit minyak,tumis cili giling hingga naik bau.
- Masukkan sos tomato dan semua bahan-bahan yang lain satu persatu.
- Masukkan air dan perasakan dengan garam dan gula.
- Apabila kuah sedikit pekat curah di atas ikan yang di goreng tadi.
- Hiaskan dengan nenas dan daun saderi.
- Sangat enak di makan ketika panas2.