Oleh:Norzie hany
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap-belah dan bersihkan.
- 2 sudu besar tepung jagung
- 3 sudu besar cili kisar
- 3 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam,serbuk perasa dan gula-secukup rasa
Bahan tumis:
- 15-20 biji cili padi-hiris
- 1 biji bawang besar-hiris nipis
- 6 ulas bawang putih-ketuk dan hiris halus
- 2 batang serai-hiris
- 3 helai daun limau purut-hiris
Cara-cara:
- Lumur ikan dengan tepung jagung dan goreng hingga garing.
- Angkat, letak di dalam pinggan dan ketepikan.
- Panaskan 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan tumis.
- Bila sudah wangi masukkan cili kisar,sos tiram dan cili sos kacau hingga naik bau.
- Masukkan 1/2 cawan air,garam,serbuk perasa dan gula.
- Bila kuah sedikit pekat,angkat dan tuang di atas ikan tadi.