Biskut Kelapa
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 tin (400 GRAM) tepung jagung Brown & Polson*
- 230 gram tepung gandum*
- 1 camca teh penuh baking powder*(*disatukan dan diayak)
- 1 1/4 cawan kelapa kering, dikisar halus
- 2 biji telur gred A
- 200 gram gula aising
- 1 1/2 camca teh esen vanilla (mat guna butter vanilla)
- Mentega secukupnya (anggaran 400 gram, mat guna SCS)
- Ceri merah, potong kecil untuk hiasan
- Kelapa kering secukupnya untuk salut biskut
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan tepung yang telah diayak dengan kelapa kering yang dikisar halus, gaul rata. Putar telur dan gula aising hingga berkrim. Masukkan esen vanilla, putar rata. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung + kelapa kering kisar tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi teksture seakan2 serbuk roti.
- Dengan kelajuan perlahan juga, sudukan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga mendapat doh yang lembut dan lembap, kemungkinan besar mentega tidak akan habis digunakan. Matikan mixer, gaul rata adunan dengan spatula dan tutup doh dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
- Ambil adunan tadi anggaran 1 camca teh, bulat2kan. Kemudian letak 1 bahagian ceri yang telah didadu, golekkan dalam kelapa kering hingga bersalut. Susun dalam dulang pembakar dan tekan sedikit...sedikit sahaja, jangan kuat2 nanti leper. Buat hingga siap.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit hingga masak dan bahagian bawah biskut nampak perang. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...
CATATAN MAT GEBU :- Anda boleh buat 1/2 dari resipi diatas. Kalau tak nak gentel, anda juga boleh canai dan terap seperti biskut biasa. Selain tepung jagung B&P macam mat guna tu, anda boleh juga ganti dengan tepung jagung biasa. Satu lagi, kenapa letak ceri dulu, baru salut dengan kelapa?..Kerana kalau salut dengan kelapa dulu, lepas tu letak ceri, besar kemungkinan ceri akan tertanggal, tak melekat. Ok tu saja... Selamat mencuba!!..
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment