Daging Masak Hitam Chef Ismail
Resepi:Chef Ismail
Bahan-bahan:
- 100 ml minyak masak
- 3 labu bawang besar ~ dikupas dan di hiris
- 500 gm daging batang pinang ~ di potong dadu atau ikut citarasa
- 2 batang cili merah ~ di belah 2
- 2 batang cili hijau ~ di belah 2
* jika tak ada daging batang pinang guna daging biasa pun boleh. Tapi daging perlu di rebus terlebih dahulu hingga empuk.
* jika tak nak guna daging boleh juga guna ayam, kambing, itik atau lain2 yang dirasakan sesuai
* jika suka pedas boleh letak cili padi
Bahan Kisar Halus
- 2 tangkai daun kari
- 8 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 2 sudu besar pes cili kering * Boleh juga ambil 10 - 15 tangkai cili kering, potong, rendam lembut dan kisar sekali dalam bahan kisar
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 8 cm kulit kayu manis * yang ni ketuk sikit kalau tak nanti blender rosak
Sos
- 4 sudu besar kicap pekat
- 125 ml pati santan ~ di perah daripada 1/2 biji kelapa parut * kalau nak guna santan kotak pun boleh
- 1 sudu teh asam jawa ~ diramas dalam 50 ml air , ambil air asamnya sahaja
- Gula dan garam secukup rasa
- *1 kiub daging
*Kalau tak ada kicap pekat boleh campurkan kicap manis dan kicap masin, tapi lebihkan kicap manis berbanding kicap masin. Lepas tu kena hati-hati di dalam penggunaan gula dan garam. Jika rasanya dah ok tak payah letak gula dan garam lagi
Cara Penyediannya:
- Pijarkan minyak dalam kuali
- Goreng hirisan bawang besar hingga garing dan kuning keemasan.
- Angkat, toskan minyaknya dan ketepikan
- Dengan lebihan minyak yang sama, tumiskan bahan-bahan yang di kisar halus tadi, sehingga harum
- Masukkan daging dan balik-balikkan atas api sederhana hingga daging empuk
- Tambahkan bahan-bahan sos dan kiub daging
- Kacau rata sehingga kuahnya pekat
- Perasakan dengan garam dan gula
- Masukkan cili merah , hijau dan bawang besar goreng tadi
- Kacau hingga cili layur
- Sedia di hidangkan
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment