Wednesday, 12 November 2014

Donut Gebu




Donut Gebu
Sumber:Cikgu Musainah Yusof

Bahan-bahan:
  • 1 kg tepung high protein
  • 30 gm yis-sis guna instant yis
  • 20 gm bread improver
  • 100 gm gula castor
  • 10 gm garam
  • 4 biji telur
  • 40 gm susu tepung
  • 150 gm mentega
  • 400 gm air biasa
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mixer , curahkan air perlahan-lahan dan putar guna sped .
  2. Bila bahan-bahan sudah bercampur, masukkan mentega dan tukar pada sped 2.
  3. Bila adunan sudah membulat tukar kepada sped 3 dan putar hingga doh nampak licin.
  4. Keluarkan adunan dan rehat selama 1/2 jam.
  5. Canai dan terap dengan acuan donut.
  6. Susun di atas dulang yang telah di sapu dengan minyak.Bila doh dah naik bolehlah di goreng hingga kekuninga
*Hiasan-boleh di salut dengan gula atau letak coklat yang telah di double boild.









Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

1 ulasan:

eita said...

sedap nyer....kite pernah buat tapi kurang gebu..tak tahu lah nape

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...