Donut Gebu
By:Norzie hany
Sumber:Cikgu Musainah Yusof
Bahan-bahan:
- 1 kg tepung high protein
- 30 gm yis-sis guna instant yis
- 20 gm bread improver
- 100 gm gula castor
- 10 gm garam
- 4 biji telur
- 40 gm susu tepung
- 150 gm mentega
- 400 gm air biasa
Cara-cara:
- Masukkan semua bahan kering ke dalam mixer , curahkan air perlahan-lahan dan putar guna sped .
- Bila bahan-bahan sudah bercampur, masukkan mentega dan tukar pada sped 2.
- Bila adunan sudah membulat tukar kepada sped 3 dan putar hingga doh nampak licin.
- Keluarkan adunan dan rehat selama 1/2 jam.
- Canai dan terap dengan acuan donut.
- Susun di atas dulang yang telah di sapu dengan minyak.Bila doh dah naik bolehlah di goreng hingga kekuninga
*Hiasan-boleh di salut dengan gula atau letak coklat yang telah di double boild.
sedap nyer....kite pernah buat tapi kurang gebu..tak tahu lah nape
ReplyDelete