Nona Manis
Bahan A
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan santan ita guna santan KARA ~ campur air sikit jadikan 1 cawan
- 1 cawan tepung gandum
- Pukul telur hingga kembang.
- Masukkan telur dalam blender sahaja dan putar
- Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
- Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
- Bila dah siap ketepikan
Bahan B
- 1/2 cawan santan pekat ~ ita guna KARA
- 1/2 cawan air pandan ~ ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
- 1/4 cawan gula halus
- 1/4 cawan tepung jagung
- secubit garam
- sedikit pewarna hijau apple
- sedikit emalco pandan (optional)
- Ambil 5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
- Satukan air pandan dan santan.Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
- Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil.Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat
* Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih
Bahan C
- 1 cawan santan pekat ~ ita guna 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar gula ~ yang ni ita tak letak
- 1/2 sudu teh garam
- Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
- Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )
- Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
- Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
- Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
- Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
- Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
- Susun dalam kukusan.Kukus selama 7 ~ 10 minit
- Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan.Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.
*resepi ni 1/2 adunan dari resepi asal.
*1/2 bahagian ini dapat anggaran 25 ketul jika guna acuan lompang yang kecil.
sedapnya,tp rumit jgk nak buat dia ya.
ReplyDelete