Tuesday, 4 November 2014

Asam Pedas Ikan Berhalba



Asam Pedas Ikan Berhalba
Bahan-bahanya:
  • 4 potong ikan -terpulang nak guna ikan apa,sis guna ikan siakap
  • 4 biji kacang bendi
  • 1 biji buah tomato-belah 4(kalau suka)
  • Asam jawa + air (lebih kurang 650 ml)
  • 4 helai daun limau purut-carik
  • Garam dan serbuk perasa jika suka
  • Minyak-utk menumis
Bahan kisar
  • 25 tangkai cili kering-rebus dulu
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm kunyit hidup
  • Sedikit belacan
Bahan tumis:
  • 2 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 batang serai-ketuk
  • 1 sudu kecil halba
Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis.Guna api perlahan sebab halba mudah hangus,tumis hingga bawang layu dan terbit bau.
  2. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga pecah minyak/rempah garing. 
  3. Masukkan air asam jawa dan daun limau purut biar hingga kuah mendidih.
  4. Masukkan ikan serta kacang bendi.Apabila ikan telah masak perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  5. Akhir sekali masukkan buah tomato,sekejap aje dan bolehlah diangkat dan hidangkan.

2 comments:

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.