Asam Pedas Ikan Berhalba
Oleh:Norzie hany
Bahan-bahanya:
- 4 potong ikan -terpulang nak guna ikan apa,sis guna ikan siakap
- 4 biji kacang bendi
- 1 biji buah tomato-belah 4(kalau suka)
- Asam jawa + air (lebih kurang 650 ml)
- 4 helai daun limau purut-carik
- Garam dan serbuk perasa jika suka
- Minyak-utk menumis
Bahan kisar
- 25 tangkai cili kering-rebus dulu
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 cm kunyit hidup
- Sedikit belacan
Bahan tumis:
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 batang serai-ketuk
- 1 sudu kecil halba
Cara-caranya:
- Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis.Guna api perlahan sebab halba mudah hangus,tumis hingga bawang layu dan terbit bau.
- Masukkan bahan kisar dan kacau hingga pecah minyak/rempah garing.
- Masukkan air asam jawa dan daun limau purut biar hingga kuah mendidih.
- Masukkan ikan serta kacang bendi.Apabila ikan telah masak perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
- Akhir sekali masukkan buah tomato,sekejap aje dan bolehlah diangkat dan hidangkan.
sedapnya...
ReplyDeletesedapnya norzie,,,
ReplyDelete