Apam Kampung @ Apam Tepung Gandum
By:Norzie hany
Sumber:Mariana Zainal FB
Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
 - 1 1/2 cawan air
 - 3/4 cawan gula
 - 1 st yis (instant yis atau mauripan)
 - Secubit garam
 - Pewarna
 - Kelapa + garam-gaul
 
Cara-cara:
- Satukan semua bahan-bahan kecuali kelapa dan gaul sebati.
 - Perap hingga adunan kembang
 - Didihkan air kukusan dan sapu minyak pada acuan atau loyang
 - Kukus lebih kurang 10-15 minit hingga masak.
 - Biar sejuk baru keluarkan dari acuan.
 - Hidangkan dengan kelapa parut yang di campur sedikit garam.
 
*Tutup tudung pengukus dengan kain-mengelakkan air jatuh pada apam
*Kelapa yang di gaul garam-kukus sebentar,elak cepat basi
*Untuk mencantikkan apam yang di potong gunalah benang



1 ulasan:
dah lama tak buat apam.. nak buat baliklah.. :)) cantik kaler kuih apam tu., :))
Post a Comment