Biskut Suji Kristal
Oleh:Norzie hany
Sumber: Buku Festive Cookies Chef Asma 2007
Bahan A (diayak bersama)
- 250gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh baking soda
Bahan B
- 125gm gula aising
- 1/8 sudu teh garam
- 100gm badam kisar (panggang terlebih dahulu)
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)
Pewarna:
- Pewarna pink, hijau dan kuning
Hiasan:
- Gula kaster
Cara-caranya:-
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali pewarna. Pukul perlahan sehingga menjadi doh
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan tiga jenis pewarna secukupnya.
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10gm setiap doh.
4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar.
5. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit.
6. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kastor.
sedapnya
ReplyDeleteBiskut pebret saya, setiap tahun mesti x tinggal buat biskut nih :)
ReplyDeleteAssalam norzie.acik pernah majan ni.sedap kan
ReplyDeletex pernah buat lagi mcm ni. nanti bila2 nak try lah. tp myk sapi tu mahal sgt lor...
ReplyDeletetahun ni malas nak buat kuih..layan kuih kat sini je lah
ReplyDeletecantik..
ReplyDeleteyummy...:)
ReplyDelete