Salam Ramadhan kepada semua rakan2 dan pengunjung blog SNH.Semoga bulan yang mulia ini menjadi saat bermakna untuk kita mendekatkan diri kepada yang Maha Esa.
Sebenarnya banyak perkara yang nak sis kongsikan bersama tapi apakan daya masa tidak mengizinkan.
Kepada sesiapa yang suka makan kuih sarang semut,raya ni bolehlah cuba buat sendiri.
Biskut Sarang Semut
Oleh:Norzie hany
Sumber:Chef Hanieliza
Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Pewarna kuning telur(saya tambah)
Pewarna kuning telur(saya tambah)
hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil
Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Amboi noziey... semut dah mula buat datang ye ehe :D
ReplyDeletep/s akak ni tgok kerajinan pulak nak buat sendiri atau tak payah :P
ermmm sedapnyer...kalo saya sepinggan tu kejap jer habis...hehe
ReplyDeletewah...dah siap sekut raya dia... tergugat perasaan ku
ReplyDeletesedapnyer.. suka sangat biskut ni... lama x makan..
ReplyDeletezaman sekolah dulu ada gak tolong makcik buat biskut ni.buat sdiri tak penah.
ReplyDeletebulan puasa ni orang cari biskut raya lah kan.. hehehe sedapnya biskut ni lama tak makan
ReplyDeleteWaaa..dh ada biskut raya...sedap tu..klu mkn mmg tak cukup 3@4 ketul...
ReplyDelete