- Biskut MazolaOleh:Norzie hanySumber:MyR(kak Besah)
- Bahan-bahan( +- 100 keping )
- 1 cawan rata gula icing(130g) @ jika guna gula halus kurangkan 2 sudu makan(110g)
- 2 1/2 cawan tepung gandum(250g)
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh baking powder
- *semua bahan di atas diayak bersama.
- 1 cawan membukit kacang tanah kisar.(disangrai, dibuang kulit, dikisar baru disukat)
- minyak mazola @ minyak jagung secukupnya
- lebihan kacang tanah sangrai td & kuning telur utk sapu.
Cara-cara:
- campur rata kacang tanah kisar(akk suka kisar agak kasar skit, spaya krupkrap) bersama bahan2 yg diayak td.
- uli bahan2 tadi bersama minyak mazola hingga menjadi 1 doh yg lembut dan bleh diterap.
- gelek doh antara 2 plastik, terap dgn acuan yg digemari(celup dlm tepung acuan sbelum menerap spaya lekang). susun dlm dulang bersapu majerin dan letakkan 1/2 biji kacang tanah yg dah disangrai td.
- sapu kuning telur atas biskut termasuklah sang kacang tu.. bakar dlm oven yg tlah dipanaskan terlebih dahulu. suhu 150c, +- 30 atau hingga masak mengikut kebiasaan oven msing2.
Assalam...
ReplyDeletewah!dah kuar sekut raya..memang advance.
Skrg ni tak kira musim dah..nk makan godek2 ajer sekut raya ni..nampak sedap ni.Ada kerajinan bleh cube untuk raya nanti
aura hari raya semakin menghampiri :)
ReplyDeletetu diaaaaaaaaaaaaaa... saya sukat sangat biskut mazola tapi tiap kali buat mesti tak berapa nak kena dengan selera... ^^
ReplyDeletesedap nyew..mmg favourite la..kdng time tak raya pon syira suruh mak buat..hehehe
ReplyDeletebiskut ni antara biskut yang harus ada ni raya nanti.
ReplyDeletecedapnyer...masuk list dulu laaa
ReplyDeletezila suka jgk ni..tp penah buat mcm berderai biskut nye..ada tips x kak..
ReplyDeletebiskut feveret sy nih..mmg sedap!
ReplyDelete