Wednesday, 16 January 2013

WW- Bingka Jagung





Bingka Jagung
Sumber:Myr@CMG

Bahan-bahan:
  • 250 gm tepung gandum
  • 230 gm gula pasir
  • 400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak/tin)
  • 200 ml air
  • 4 biji telur
  • 1 tin cream style corn
  • 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
  • 1/2 camca teh garam
  • 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Sedikit bijan(utk hiasan)-sis tambah
Cara-cara

  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
  2. Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
  3. Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih.


13 comments:

  1. salam Norzie wah cantik tu mesti sedap bangat kan bak sepotong!!

    ReplyDelete
  2. nyum2...sedap mkn ptg2 ni...

    ReplyDelete
  3. Salam Norzie,

    Sedapnya nampak bingka tu.

    Buat sendiri memang sedapkan. Ingin nak cuba tapi memandangkan kak ani berdua jer, rasanya tak berbaloi.

    Jadi selalunya kalau teringin apa saja bingka, akak beli jer.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya,blm pernah lg buat bingka jagung.

    ReplyDelete
  5. walaupon tak pernah makan.. tapi mmg boleh agak kuih nih sedap.. sebab zura penggemar jagung~ sedapnyeeee

    ReplyDelete
  6. Sedap, tp bagi sy kan, masakan dan kuih melayu mmg payah nak buat kan? :D

    ReplyDelete
  7. suka kuih ni..QH ade jugak amik resepi ni..tp lum ttunai lg nk try..hihi

    ReplyDelete
  8. assalam sis
    semua kuih muih bingka memang sedap he he semua layan
    teras bau jagung yg wangi je kan sis

    ReplyDelete
  9. ala hai...mmg sedap kuih2 camni...

    ReplyDelete
  10. sedapnya sis...ada belen lagi tak...saya nak yang kerak lebih

    ReplyDelete
  11. nampak pun dah sedap.........

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila tinggalkan komen anda di sini.